Filistin yönetimi Batı Şeria'daki direnişi bitirmek için ABD'den 680 milyon dolar yardım istedi

Filistin yönetimi Batı Şeria'daki direnişi bitirmek için ABD'den 680 milyon dolar yardım istedi

ABD heyeti Cenin'deki operasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve zırhlı araç ve mühimmat gönderme sözü verdi.

Middle East Eye'a konuşan Amerikalı bir kaynak ve Filistin Yönetimi'ne yakın bir kaynak, Filistin Yönetimi'nin ABD'den özel kuvvetlerinin eğitimini arttırmak ve mühimmat ve zırhlı araç tedarikini güçlendirmek için dört yıllık 680 milyon dolarlık bir planı onaylamasını istediğini söyledi.

Söz konusu talep Aralık ayı ortasında işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Filistin Yönetimi İçişleri Bakanlığı'nda ABD güvenlik yetkilileriyle yapılan bir toplantıda dile getirildi.

Toplantıda Filistin Yönetimi güvenlik yetkilileri, ABD'nin silah ikmali ve özel kuvvetleri eğitmek suretiyle yönetime verdiği taahhütleri yerine getirmediğine inandıkları için duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.

Bir kaynak, “Filistin Yönetimi yetkilileri toplantıda, çatışmaların zorluğu ve Cenin kampındaki durumu çözememeleri ışığında zırhlı araç ve mühimmat ihtiyaçlarının acilen karşılanmasını talep etti” dedi.

Ayrıca ABD'nin işgal altındaki Batı Şeria'da Beytüllahim ve Nablus'taki hapishanelerin yenilenmesi için gerekli finansmanı henüz onaylamadığından yakındılar.

Toplantı, Filistin Yönetimi'nin Cenin'de Hamas ve Filistin İslami Cihad'a mensup Filistinli direnişçilere yönelik bir operasyon başlattığı sırada gerçekleşti. Yerel basında çıkan haberlere göre, uzun süredir Filistin direnişinin kalesi olan Batı Şeria'daki çatışmalarda en az sekiz kişi öldü.

Eski bir ABD istihbarat yetkilisi Middle East Eye'a (MEE) yaptığı açıklamada Filistin Yönetimi'nin ek fon ve silah talebinin mantıklı olduğunu çünkü ABD'nin aylardır Filistin Yönetimi'ne işgal altındaki Batı Şeria'da güvenlik operasyonlarını arttırması için baskı yaptığını söyledi.

Filistin Yönetimi, görev süresi sona eren Biden yönetiminin İsrail'in yerle bir ettiği ve on binlerce kişiyi katlettiği Gazze Şeridi için savaş sonrası planlamasını eleştiriyordu.

ABD yaz aylarından bu yana Filistin Yönetimi ile koordinasyonu güçlendirmeye çalışıyor. MEE'nin daha önce bildirdiğine göre, eski ABD'li yetkililerden oluşan bir düşünce kuruluşu paneli, Filistin Yönetimi'nin güvenlik güçleriyle işbirliğini CENTCOM'un yetki alanına sokmak için bir plan bile sundu.

"Mutlu bir ilişki değil"

İsrail basınında yer alan haberlere göre, ABD'nin İsrail ve Filistin Yönetimi Güvenlik Koordinatörü General Michael Fenzel, Filistin Yönetimi yetkilileriyle bir araya gelerek Cenin'e yönelik operasyon planlarını gözden geçirdi.

ABD 1990'lardan bu yana Filistin Yönetimi'ne güvenlik yardımı sağlıyor. İkinci İntifada'dan sonra güvenlik güçlerini eğitmek için USSC'yi kurdu. Kudüs ofisi ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olsa da Filistin Yönetimi güçleriyle en düzenli teması Amerikan istihbarat kurumları ve Savunma Bakanlığı kuruyor.

İsrail'de görev yapmış eski bir CIA çalışanı olan William Usher daha önce MEE'ye yaptığı açıklamada “Bu mutlu bir ilişki değil” demişti. “Ve çok az derinliği var. Özünde bir güvenlik ilişkisine indirgenmiş durumda.”

Filistin Yönetimi'nin ABD'den silah talebini zorlaştıran bir diğer husus da İsrail'in Filistin Yönetimi'ne güvenlik yardımı yapılmasını veto edebilmesi. Axios'un aktardığı habere göre ABD Aralık ayında İsrail'den yardım paketini onaylamasını istedi.

Bir önceki Trump yönetimi Filistin Yönetimi'yle ilişkilerini azaltmış ve eski ABD güvenlik yetkilileri ABD Başkanı'nın Ocak ayı sonunda göreve döndüğünde İsrail'e yardımı onaylaması için baskı yapacağından şüphe duyduklarını ifade etmişti.

El Fetih-Hamas sürtüşmesi

Filistin Yönetimi 1990'ların başındaki Oslo barış görüşmelerinden doğdu. Liderliği, İsrail'e karşı on yıllar boyunca bir mücadele yürüten Filistin Kurtuluş Örgütü'nden (FKÖ) gelmektedir. İşgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de sınırlı bir özyönetim karşılığında FKÖ İsrail'in var olma hakkını tanımış ve silahlı direnişten vazgeçmiştir.

Filistin Yönetimi'ne laik Filistin partisi El Fetih hakimdir. 2007 yılında El Fetih ile Hamas arasında, El Fetih'in bir yıl önceki Filistin seçimlerinde iktidara gelmesinin ardından çatışmalar başladı. Sonuçta Hamas Gazze'deki, El Fetih ise işgal altındaki Batı Şeria'daki hakimiyetini pekiştirdi. İkisini uzlaştırma çabaları başarısız oldu.

Filistin Yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinliler arasında büyük ölçüde etkisiz konumda, yozlaşmış ve İsrail işbirlikçisi olarak görülüyor.

Filistin Yönetimi İsrail'e karşı silahlı direnişten vazgeçtikten sonra siyasi bir çözüm ve bağımsız bir Filistin devleti kuramazken, işgal altındaki Batı Şeria ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te yasadışı yerleşimler ve İsrail işgali hızlı bir şekilde arttı.

Oslo Anlaşmaları imzalandığında işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 250.000 yerleşimci yaşıyordu. Bu sayı bugün, pek çok kişinin gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olarak öngördüğü işgal altındaki Doğu Kudüs de dahil olmak üzere 700.000'i aşmış durumda.

İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da, tamamen Filistin Yönetimi'nin kontrolünde olması için kurulan A Bölgesi de dahil olmak üzere, düzenli olarak tek taraflı baskınlar düzenliyor. İsrail, Filistinlilerin günlük yaşamlarında geçmek zorunda oldukları geniş bir bariyerler sistemi ve kontrol noktaları ağı inşa ederek, Filistin Yönetimi'nin kontrolü altındaki nominal bölgede hareket özgürlüğünü yok etti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum