Fransa camileri "radikalleşme" bahanesiyle kapatmaya devam ediyor
Fransa İçişleri Bakanı 6 caminin daha "radikalleşme" gerekçesiyle kapatıldığını duyurdu.
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda Fransa'daki camilere yaptıkları "radikalleşme" denetimlerinin sürdüğünü belirtti.
"Radikalleşme" şüphesiyle fişledikleri 89 camiden üçte birini denetlediklerini, Darthe, Meurthe-et-Moselle, Cote-d'Or, Rhone ve Gard illerinde denetlenen bu camilerden 6'sının kapatıldığını, 2 imamın sınır dışı edilmekte olduğunu bildirdi.
650'den fazla cami, okul ve dernek kapatıldı
Gerald Darmanin 2017'den bu yana Fransa genelinde 24 bin denetim yaptıklarını, Müslümanlara ait 650'den fazla cami, okul ve derneği "radikalleşme" şüphesiyle kapattıklarını açıkladı.
Fransa'nın ülkedeki Müslüman kurumlarına yönelik "radikalleşme" fişlemeleri ve denetimleri hukuksuz olmakla eleştiriliyor. Mahkeme kararıyla yapılmayan bu denetimler keyfi olmakla ve polise fazla yetki verilmesiyle suçlanıyor.
Hukuki açıdan en çok eleştirilen kısım ise mahkeme kararı olmaksızın Fransa İçişleri Bakanlığı'nın kararlarıyla Müslümanların kurumlarının kapatılabiliyor olması.
Fransa 2023'ten itibaren ülkeye dışarıdan imam kabul edilmeyeceğini, camilere "Fransız değerleriyle uyumlu ve laik imamların" atanabileceğini duyurmuş, "Fransız İslamı" projesine girişeceği sinyali vermişti.
Avrupa Birliği'nin en çok Müslüman nüfusa sahip ülkesi olan 67,5 milyon nüfuslu Fransa'da 7-9 milyon Müslüman yaşadığı tahmin ediliyor. Bu Müslüman nüfusun çoğunluğunu Kuzey Afrika ve Türkiye kökenliler gibi göçmenler oluşturuyor. Yaklaşık 150 bin sonradan Müslüman olan Fransız'ın da Fransa'da yaşadığı, Fransız Müslümanların dindarlık oranının göçmen Müslümanlardan daha fazla olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News