Fransa seçimlerinden ne sonuç çıktı?

Fransa seçimlerinden ne sonuç çıktı?

Fransa'da gerçekleştirilen erken seçimlerde hiçbir taraf tek başına çoğunluğu sağlayamadı.

Fransız sol koalisyonu, Pazar günü yapılan ve büyük önem taşıyan parlamento seçimlerinde aşırı sağcıları geride bırakarak en çok sandalyeyi kazandı ancak çoğunluğu elde edemedi.

Bu sonuç Fransa'yı parlamentonun askıda kalması ve siyasi felç gibi çarpıcı bir ihtimalle karşı karşıya bıraktı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın yükselişe geçmesinin ardından 9 Haziran'da erken seçim çağrısında bulunmuştu.

Pazartesi günü erken saatlerde açıklanan resmi sonuçlara göre, her üç ana kesim de 577 sandalyeli Ulusal Meclisi kontrol etmek için gereken 289 sandalyenin gerisinde kaldı.

Sonuçların ardından Fransız meclisinde merkez partilerin kan kaybetmesi ve meclis çoğunluğunu aşırı sağ ve sol güçlerin elde etmesi dikkat çekti.

Sonuçlara göre Yeni Halk Cephesi sol koalisyonu 180 sandalye kazanarak seçimi ilk sırada tamamladı. Macron'un ittifakı 159, aşırı sağcı Ulusal Birlik ittifakı 142 sandalye kazandı.

Sonuçların ardından mevcut Başbakan Gabriel Attal istifa edeceğini duyurdu.

Öte yandan seçimler Fransa'nın siyasi haritasını yeniden çizdi. Sol ittifak seçim sürecinde Macron'un başlıca reformlarının çoğunu geri alma, büyük maliyetli bir kamu harcaması programı başlatma ve İsrail'e karşı çok daha sert bir tavır alma sözü vermişti.

Macron, sol koalisyonu "aşırı" olarak nitelendirdi ve koalisyonun ekonomik programının Fransa için yıkıcı olabileceği konusunda uyardı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.