Fransa'daki seçimlerde aşırı sağdan tarihi zafer

Fransa'daki seçimlerde aşırı sağdan tarihi zafer

Fransa'daki seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı partiler dikkat çekici bir oy oranıyla ipi göğüsledi.

Fransa'da aşırı sağ meclis seçimlerinin ilk turunu kazanarak hükümeti kurmak ve başbakanlık görevini üstlenmek için tarihi bir fırsat yakaladı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci güçleri ise ancak üçüncü olabildi.

Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin 7 Temmuz'da yapılacak ikinci turda yeni Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu kazanıp kazanamayacağı belirsizliğini koruyor.

Fransa'nın önde gelen anket şirketlerinin tahminlerine göre Ulusal Birlik yüzde 33.2-33.5 oy alırken, solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı yüzde 28.1-28.5, Macron'un merkezci kampı ise yüzde 21.0-22.1 oy aldı.

Anketler bu sonucun Ulusal Birlik'e ikinci turun ardından 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te çoğunluğu getireceğini tahmin ediyor. Ancak partinin mutlak çoğunluk için gereken 289 sandalyeyi toplayacağı kesin değil.

Macron seçimlerden sonra yaptığı açıklamada ikinci tur oylamalarda aşırı sağa karşı geniş bir ittifak çağrısında bulundu.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal aşırı sağın artık "iktidar kapılarına" dayandığı uyarısında bulundu. Sol ittifakın kilit isimlerinden Raphael Glucksmann ise "Fransa'yı felaketten kurtarmak için yedi günümüz var" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.