Fransa'ya bağlı ada ülkesi Yeni Kaledonya'da tansiyon yükseliyor

Fransa'ya bağlı ada ülkesi Yeni Kaledonya'da tansiyon yükseliyor

"Fransa tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sömürgeleştirilen ada, Paris'ten devralınan bazı yerel yetkilerle özel bir statüye sahip."

Pasifik Okyanusu'nda Fransa'ya bağlı bir ada ülkesi olan Yeni Kaledonya'da beş kişinin ölümüne ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan çatışmaları bastırmak üzere Cuma günü yüzlerce askeri ve silahlı polis takviye kuvveti sokaklara konuşlandırıldı.

Fransa'nın yeni oylama kuralları getirme planına duyulan öfke, Fransa'dan 17 bin kilometre uzakta bulunan 270 bin nüfuslu ada ülkesinde son 40 yılın en ölümcül şiddet olaylarına dönüştü.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Yeni Kaledonya'ya halihazırda mevcut olan 1700 kişiye ek olarak yaklaşık 1000 ekstra güvenlik gücü gönderildiğini ve yetkililerin "isyancılar ve yağmacılar için en sert cezaları uygulayacağını" söyledi.

Cuma sabahı AFP muhabirleri bir alışveriş merkezinden yükselen alev ve dumanları, yanan binaları, onlarca yanmış arabayı ve araç kalıntılarını yollardan sürükleyen sivilleri görüntüleri.

Yüzlerce insan ihtiyaç duydukları yiyecek ve malzemeleri almak için dükkanların önünde kuyruk oluşturdu.

Yeni Kaledonya Cumhuriyeti Yüksek Komiseri Louis Le Franc Noumea'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "güvenlik takviyelerinin kontrolün artık sağlanamadığı yerlerde düzeni sağlayacağını" belirtti.

Yetkililere göre şiddet olaylarını organize etmekle suçlanan on bağımsızlık yanlısı aktivist ev hapsine alındı. Yetkililer olaylarda iki jandarmanın öldürüldüğünü açıkladı. Öte yandan tamamı yerli Kanak halkından olan üç kişi daha öldürüldü.

Tepki çeken yeni kurallar

Yeni Kaledonya üç kez referandumda bağımsızlığı reddetmiş olsa da, ataları binlerce yıldır adalarda yaşayan Kanak halkı arasında bağımsızlık fikri güçlü bir desteğe sahip.

Fransa tarafından 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sömürgeleştirilen ada, Paris'ten devralınan bazı yerel yetkilerle özel bir statüye sahip.

Fransız milletvekilleri bu hafta, Yeni Kaledonya'ya en az 10 yıl önce taşınan kişilerin bölgedeki seçimlerde oy kullanmasına izin verme planlarını öne sürdüler.

Bağımsızlık yanlısı güçler bunun nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan Kanakların oylarını azaltacağını ifade ediyor.

Oy kullanma reformunun halen Fransız parlamentosunun her iki kanadının ortak oturumunda onaylanması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Kaledonya'nın karşıt tarafları yeni bir anlaşma yapamazsa Fransız milletvekillerinin Haziran ayı sonuna kadar anayasa değişikliğini kabul etmek için oy kullanacağını söyledi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.