Fransız sömürgesi Yeni Kaledonya bağımsızlığa bir kez daha 'hayır' dedi
Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlısı muhalefetin boykotu nedeniyle referandum ezici çoğunlukla Fransa'dan ayrılmama yönünde sonuçlandı.
Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlısı muhalefetin boykot ettiği ve bugün gerçekleştirilen Fransa'dan bağımsızlık referandumundan, %96,5 oranla 'bağımsızlığa hayır' sonucu çıktı.
Referanduma katılım oranı henüz açıklanmamakla beraber boykot nedeniyle katılımın düşük olduğu belirtiliyor.
Yeni Kaledonya'da 2018'de yapılan bağımsızlık referandumunda %56,7, 2020'de yapılan referandumunda ise %53,3 oyla Fransa'dan ayrılmama kararı alınmıştı.
Yeni Kaledonya'daki özerk yönetim üç referandumda da Fransa'dan ayrılmama yönünde oy verilmesini isterken ağırlıklı olarak Sosyalist olan muhalefet bağımsızlık yanlısı oy kullanılmasını istiyordu.
Fakat bu referandum öncesinde muhalefet, ada halkının koronavirüs pandemisinde yitirdiği yüzlerce yakını için yasta olduğu gerekçesiyle referandumun 2022'ye ertelenmesini istedi. Fransa ise bu isteği yerine getirmeyerek referandumun tarihini 12 Aralık 2021 günü olarak belirledi.
Muhalefet hem yas döneminde yapıldığı hem de referandumun hileli olduğu iddiasıyla boykot kararı aldı.
Yeni Kaledonya'da sömürgecilik tarihi
Batılılar tarafından ilk kez 18. yüzyılın sonlarında keşfedilen Yeni Kaledonya'ya bu isim Batılılarca coğrafyası İskoçya'ya benzetildiği için verildi. (İskoçya'nın Latincesi Kaledonya'dır.)
Üzerinde yaşanan İngiliz-Fransız rekabetini Fransızların kazanması sonucunda 1853'te Yeni Kaledonya Fransa'ya ilhak edildi.
Adada, yüksek miktarda nikel madeni kaynağı bulunduğu için önemli addedildi ve Fransa tarafından işletilen Yeni Kaledonya'nın nikeli Fransa'nın bu alandaki neredeyse tüm ihtiyacını karşıladı.
1953'te Yeni Kaledonya'nın Fransa'ya ilhakının 100. yılında tüm ada yerlilerine Fransa vatandaşlığı verildi.
1960'lı yıllardan itibaren adada bağımsızlık yanlılarının ortaya çıkması nedeniyle 1988'de Fransa adaya özerklik verdi. Böylece Yeni Kaledonya'nın yerel yönetimi yerinden belirlenmeye başladı.
Bağımsızlık yanlıları Yeni Kaledonya'nın halen hukuken Fransız sömürgesi olmasını aşağılayıcı bulurken, bağımsızlık karşıtları adanın yerinden yönetilmesinin yeterli olduğunu, bağımsızlığın yeni zorluklar getirebileceğini savunuyor.
Kaynak: Mepa News