Gazeteci Abdulkerim: Çatışmasızlık mı? Bence insanlar kafayı sıyırmış!
Gazeteci Bilal Abdulkerim Suriye'de oluşturulan 'çatışmasızlık bölgelerini' kendine özgü üslubuyla değerlendirdi.
Suriye'den aktardığı haberlerle uluslararası basının önemli haber kaynaklarından olan Amerikalı gazeteci Bilal Abdulkerim, 'çatışmasızlık bölgelerini' esprili bir dille eleştirdi.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen, Rusya, İran ve Türkiye'nin garantör devlet statüsünde katıldığı Suriye görüşmelerinde ülkenin çeşitli bölgelerinde 'çatışmasızlık bölgeleri' oluşturulması kararı alınmıştı. Anlaşmanın garantörlerinden olan Rusya'nın Esed rejimi ile birlikte söz konusu bölgelere yönelik bombardımanlarına devam etmesi toplantıda alınan kararların ciddiyetinin sorgulanmasına neden oluyor.
Suriye'deki gelişmeleri uzun süredir yerinde takip eden gazeteci Bilal Abdulkerim, oluşturulan çatışmasızlık bölgelerinde sivillere yönelik bombardımanın devam ettiğine dikkat çekerek anlaşmanın Esed rejimi ve müttefiklerine zaman kazandırdığını ifade etti.
Esed rejiminin ülkenin birçok bölgesinde katliamlarını sürdürdüğünü bildiren Abdülkerim, 'çatışmasızlık bölgeleri' oluşturulmasının sivillere yönelik saldırıları engelleme amacı taşımadığını 'sadece şiddetin dozunu çok az azalttığını' dile getirdi.
Bilal Abdulkerim 'çatışmasızlık bölgelerini' eleştirdi
Amerikalı gazeteci konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: "Beşşar soruyor: 'Çatışmasızlık mı, o da nedir? İnsanları öldürmeyi artık durdurmam mı gerekiyor?' [Cevap olarak] Hayır, bu anlaşma nedeniyle kimseyi öldürmektekten vazgeçmek zorunda değilsin. Tüm yapman gereken şiddetini biraz azaltman.. Şuanda haftada beş yüz veya bin kişiyi öldürüyorsan bundan sonra yedi yüz elli kişiyi öldüreceksin. İşte çatışmasızlık, yani senin görevin bu..."
Bilal Abdulkerim, Astana görüşmeleri sonucunda oluşturulan 'çatışmasızlık bölgelerini' tanımayarak sivillerin öldürülmesine karşı çıkan muhaliflerin 'barış olmasını istememekle' suçlanacağını vurguladı.
Kaynak: Mepa News