Gazze ateşkes görüşmelerinde İsrail yeni şartlar ileri sürdü

Gazze ateşkes görüşmelerinde İsrail yeni şartlar ileri sürdü

Gazze'de ateşkes sağlanmasına ilişkin görüşmelerde İsrail tarafının yeni şartlar ileri sürdüğü bildirildi.

İsrail'in Gazze'de ateşkes ve rehine takası sağlanmasına ilişkin müzakerelerde yeni şartlar ileri sürdüğü bildirildi. İsrail'in yeni şartları anlaşmayı zora soktu.

İsrail'in yeni şartları, Reuters'a konuşan Batılı bir yetkilinin yanı sıra bir Filistinli ve iki Mısırlı kaynağa dayandırıldı.

Reuters'a konuşan dört kaynağa göre İsrail, ateşkes başladığında yerinden edilmiş Filistinlilerin yerleşim bölgesinin kuzeyine dönerken taranmasını şart koştu. Böylece İsrail, güneye kaçan sivillerin evlerine serbestçe dönmelerine izin veren anlaşmadan geri adım attı.

Batılı yetkili, İsrailli müzakerecilerin "Gazze'nin kuzeyine geri dönen sivil nüfus için bir inceleme mekanizması istediklerini" söyledi.

Filistinli ve Mısırlı kaynaklara göre Hamas İsrail'in bu yeni talebini reddetti.

Mısır sınırının durumu

Mısırlı kaynaklar bir diğer anlaşmazlık noktasının da İsrail'in, Gazze'nin Mısır'la olan sınırının kontrolünü elinde tutma talebi olduğunu ve Kahire'nin bu talebi iki tarafın da kabul edeceği nihai bir anlaşma çerçevesinin dışında gördüğü için reddettiğini dile getirdi.

Hamas yetkililerinden Sami Ebu Zuhri konuya dair açıklamasında "Netanyahu hala oyalıyor. Şu ana kadar tutumunda bir değişiklik yok." şeklinde konuştu.

Görüşmeler halen ABD, Katar ve Mısır'ın ara buluculuğunda sürüyor.

Üzerinde görüşülen mevcut çerçeve üç aşamadan oluşuyor: İlk aşamada altı haftalık bir ateşkes sağlanması ve İsrail'in elindeki yüzlerce Filistinliye karşılık Gazze'deki kadın, yaşlı ve yaralı İsraillilerin serbest bırakılması öngörülüyor.

İkinci aşamada "düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesi" sağlanırken üçüncü aşamada ise yeniden inşa faaliyetleri başlayacak.

ABD'li yetkililer haftalardır anlaşmanın yakın olduğunu ancak engellerin devam ettiğini söylüyordu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.