Gazze işgali İsrail ekonomisini de vurdu: Tarihte ilk kez kredi notu düşürüldü

Gazze işgali İsrail ekonomisini de vurdu: Tarihte ilk kez kredi notu düşürüldü

İsrail Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Andrew Abir geçen ay Bloomberg'e verdiği demeçte yıl sonundan önce parasal genişleme için gerekli koşulların oluşacağından şüphe duyduğunu söyledi.

İsrail Maliye Bakanlığı, Gazze'de neredeyse bir yıldır devam eden savaşın ülke ekonomisi üzerinde yarattığı baskının altını çizerek bu yılki büyüme tahminini düşürdü.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan güncellenmiş rakamlara göre gayrisafi yurtiçi hasıla bir önceki rakam olan yüzde 1,9'dan yüzde 1,1'e yükselecek. 2025 yılı için yapılan öngörü ise yüzde 4,6'dan yüzde 4,4'e düşürüldü.

İkinci çeyrekteki “beklenenden daha zayıf” verilere atfedilen yeni öngörü, 2020'deki Covid-19 salgını haricinde İsrail ekonomisinin bu yıl 2009'dan bu yana en yavaş hızda büyüyeceği anlamına geliyor.

İsrail'in 7 Ekim'de başlattığı Gazze saldırıları ve Lübnan'da Hizbullah'la yaşanan kontrollü çatışmalar İsrail'in savunma harcamalarının ve ülkenin mali açığının artmasına neden oldu.

İnşaat, tarım ve turizm gibi sektörler ise ciddi oranda geriledi.

İsrail'in kredi notu tarihinde ilk kez düşürüldü. Ancak tek-A aralığındaki yüksek yatırım yapılabilir notunu koruyor. Hükümetin yerel para birimi cinsinden tahvil getirileri de ABD Hazine tahvillerine göre önemli ölçüde yükseldi ve bu da yatırımcılar arasında tedirginliğe işaret ediyor.

İsrailli yetkililer gelecek yılın sonuna kadar yaklaşık 66 milyar dolarlık bir savaş faturası tahmin ediyor ki bu da GSYH'nin yüzde 12'sinden fazlasına denk geliyor.

Fitch Ratings geçen ay İsrail'in kredi notunu bir kademe düşürerek A+'dan A'ya indirdi ve Gazze'deki çatışmanın “2025'e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılma riski olduğunu” söyledi.

Derecelendirme şirketi, mali açığın bu yıl GSYH'nin yüzde 7,8'ine ulaşabileceğini söylüyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi genelinde düzenlediği saldırılarda en az 40.000 kişi hayatını kaybetti, 100.000'den fazla kişi de yaralandı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Katar ve Mısır'daki mevkidaşları İsrail ve Hamas'ı ateşkes konusunda anlaşmaya ikna etmeye çalışıyor. Beyaz Saray önümüzdeki günlerde müzakerelerdeki çıkmaza son vermek için iki tarafa yeni bir öneri sunabilir.

Böyle bir senaryoya ilişkin korkular son aylarda artmış olsa da İsrail Maliye Bakanlığı'nın tahminleri, Hamas'tan daha güçlü bir grup olan Hizbullah ile çatışmaların tam bir savaşa dönüşmeyeceğini tahmin ediyor.

Ekonomik büyümenin yavaşlamasına rağmen İsrail Merkez Bankası'nın yüzde 4,5 olan temel faiz oranını gelecek yıldan önce düşürmesi beklenmiyor. İsrail'in enflasyonu son aylarda artış göstererek yıllık yüzde 3,2 ile yüzde 1-3 hedef aralığının üzerine çıktı.

İsrail Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Andrew Abir geçen ay Bloomberg'e verdiği demeçte yıl sonundan önce parasal genişleme için gerekli koşulların oluşacağından şüphe duyduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum