"Gazze kuzeyinde kıtlık yaşanıyor"

"Gazze kuzeyinde kıtlık yaşanıyor"

Uzmanlar İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kıtlığın sürdüğü uyarısında bulunuyor.

Bağımsız bir uzman Salı günü yaptığı açıklamada Gazze'nin kuzeyinde kıtlık yaşanıyor olmasının muhtemel olduğu ancak İsrail'in ablukasının bunu kanıtlayacak verilerin toplanmasını engellediği uyarısında bulundu.

Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı ya da FEWS NET olarak bilinen grup tarafından Salı günü yayınlanan rapor, uluslararası bir kuruluş tarafından Gazze'nin kuzeyinde kıtlık yaşanıyor olabileceğine dair yapılan ilk teknik değerlendirme niteliğinde.

Raporda, savaş devam ettiği sürece veri toplamanın muhtemelen engelleneceği ifade edildi. Raporda, çocuklar da dahil olmak üzere bölge genelinde insanların açlığa bağlı nedenlerden öldüğü vurgulandı. Gıda yardımının dağıtılma biçiminde köklü bir değişiklik yapılmadığı takdirde bu koşulların en az Temmuz ayına kadar devam edeceği belirtildi.

İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze genelinde abluka uyguluyor ve bölgeye ihtiyaç malzemelerinin girişini kısıtlıyor.

Bir bölgede üç unsur gerçekleştiğinde resmi olarak kıtlık yaşandığı kabul ediliyor. Bunlar şu şekilde:

- Hanelerin yüzde 20'sinde aşırı gıda eksikliği bulunması ya da açlıktan ölüm yaşanması

- Çocukların en az yüzde 30'unun akut yetersiz beslenmesi ya da aşırı zayıflamadan muzdarip olması

- Her 10 bin kişi başına iki yetişkinin ya da dört çocuğun açlık ve komplikasyonları nedeniyle her gün hayatını kaybetmesi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.