Gazze'de anneler İsrail ablukasının sebep olduğu açlık sebebiyle çaresiz

Gazze'de anneler İsrail ablukasının sebep olduğu açlık sebebiyle çaresiz

"İsrail ordusu sekiz ayı aşkın bir süredir Gazze Şeridi'ne sıkı bir kuşatma uyguluyor ve hayati öneme sahip temel gıda ve tıbbi malzeme akışını ciddi biçimde kısıtlıyor."

Maha Hussaini | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

Nur Salim, aç bebeğinin uykuya dalmasına yardımcı olmak için sık sık ona şarkı söylüyor.

"Uyu aşkım, uyu, senin için devekuşu tüyleri sereceğim ve sana tulumba tatlısı getireceğim." diye geleneksel bir ninniyi tekrarlıyor.

Ancak bu ninniyi söylerken Filistinli anne, kendisinin, bebeğinin ve Gazze'nin kuzeyindeki yüz binlerce kişinin İsrail'in yarattığı açlığa maruz kaldığını hatırlıyor.

Middle East Eye'a konuşan 32 yaşındaki anne şunları söyledi:

"Şarkıyı söyledim ve hüngür hüngür ağladım. Çocuğum için ona tulumba vermek gibi en basit şeyleri bile yapamayacak kadar güçsüz ve çaresiz hissediyorum. Çaresizlik duygusuyla yanıp tutuşuyorum."

İsrail ordusu sekiz ayı aşkın bir süredir Gazze Şeridi'ne sıkı bir kuşatma uyguluyor ve hayati öneme sahip temel gıda ve tıbbi malzeme akışını ciddi biçimde kısıtlıyor.

Kuşatma, İsrail'in Ekim ayındaki savaşın başlangıcında bir milyondan fazla sakini boşaltmaya çalıştığı kuzey Gazze'de daha da sıkı.

Bölgeyi yaşanmaz bir cehenneme çeviren geniş çaplı yıkım ve ölümlere rağmen yüz binlerce Filistinli, İsrail'in geri dönmelerini kalıcı olarak engelleyeceğinden korkarak bölgeyi terk etmeyi reddetti.

Bağımsız BM müfettişlerine göre, İsrail ordusu acımasız bombardımanlar ve hastanelerin kasıtlı olarak hedef alınmasının yanı sıra, halkı aç bırakmayı da bir savaş silahı olarak kullandı.

Açlık krizi Mart ayında onlarca çocuğun yetersiz beslenme sebebiyle ölmesi ve İsrail güçlerinin yardım arayan insanları defalarca öldürmesi nedeniyle bölge sakinlerinin ot yemeye zorlanmasıyla zirveye ulaştı.

Artan uluslararası baskı altında İsrail, güçlerinin birkaç yabancı yardım görevlisini öldürmesi ve BM destekli bir raporun kıtlığın yakın olduğu uyarısında bulunmasının ardından bazı bölgelerde gıda erişimini "biraz" iyileştirdi.

Ancak şimdi, bölge sakinlerine göre İsrailli yetkililer bir kez daha gıda teslimatlarını kısıtlıyor.

Daha kötü koşullarda ve medyada daha az yer alan ikinci bir açlık krizinin yaşandığını söylüyorlar.

Salim, "Çocuğum için çok üzülüyorum." dedi. "Fazla yemek yemiyor ve sürekli kilo kaybediyor."

Rimal mahallesi sakini, son açlık krizinden sonra İsrail'in kuşatmayı yenileyeceğini tahmin ederek biraz beyaz peynir ve helva stoklamış.

Bebeğini sadece bu iki ürünle besliyor ama bunlar bebeğe zararlı olabilir ve yeterli besin değerlerini sağlamıyor.

"Çocuğum büyüyor ve daha çeşitli gıdalara ihtiyacı var. Beslenmenin çok önemli olduğu bir yaşta ve tavuk, et ve yumurta yemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Yüz binlerce yetersiz beslenen çocuk var

Salim'in hikayesi kuzey Gazze'de yaşayan pek çok kişi tarafından tekrarlanıyor.

İnsanlar bitkin, zayıf ve gıdasızlık nedeniyle zaman zaman çöktüklerini söylüyorlar.

Reca Cendiye'nin biri iki yaşında, diğeri sadece sekiz aylık olan iki kızı için de durum böyley.

MEE'ye konuşan 29 yaşındaki Cendiye, "Sekiz aylık bebeğimi görseniz sadece iki aylık olduğunu düşünürsünüz çünkü çok küçük ve zayıf" dedi.

Diğer kızının da kısa süre önce yorgunluktan yere yığıldığını belirtti.

"Bacakları onu destekliyemiyor ve raşitizmden muzdarip gibi görünüyor." diye ekledi. "Onu doktora götürdüm ve bana bunun yetersiz beslenmeden kaynaklandığını söyledi."

Kemal Advan Hastanesi'nin müdürü Dr. Hüsam Ebu Safiye'ye göre Gazze'nin kuzeyinde 200 binden fazla Filistinli çocuk yetersiz beslenme belirtileri gösteriyor.

Cuma günü Al-Arabi TV'ye konuşan Ebu Safiye, Gazze'de "insani bir felaket" tehdidiyle kıtlığın yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu.

Cendiye iki kızını besleyecek hiçbir şeyi olmadığını söylüyor. Temel ihtiyaç maddeleri pazarlarda çok az bulunuyor ve bulunduklarında da genellikle fahiş fiyatlara satılıyor. Cendiye iki çocuğuna tek başına bakıyor, çünkü onların geçimini sağlayan kocası Mart ayındaki açlık krizi sırasında İsrail güçleri tarafından öldürülmüş. Ailesine yardım götürmek için dışarı çıktığı sırada "un katliamlarından" birinde vurularak öldürülmüş.

Cendiye MEE'ye şunları söyledi:

"Kocam bize yiyecek temin ederdi, beni ya da çocukları hiçbir şeye muhtaç bırakmazdı. Şimdi sürekli çocuklarımı nasıl besleyeceğimi düşünmek zorundayım. Bazen çocuklara yiyecek ayırmak için hiçbir şey yemiyorum."

"Kıtlık benzeri koşullar"

Açlık krizi en şiddetli şekilde kuzeyde yaşansa da Gazze Şeridi'nin tamamını etkilemiş durumda.

On yaşındaki Mustafa Hicazi Cuma günü Deyr el Belah'taki El Aksa Şehitleri Hastanesi'nde yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti.

Hicazi, savaş sırasında yetersiz beslenmeden ölen en az 32 çocuktan biri.

Bu hafta başında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze nüfusunun önemli bir kısmının "feci açlık ve kıtlık benzeri koşullarla" karşı karşıya olduğunu söyledi ve ekledi:

"Gıda sevkiyatının arttığına dair haberlere rağmen, en çok ihtiyacı olanların yeterli miktarda ve kalitede gıda aldığına dair bir kanıt bulunmamaktadır."

Gazze merkezli Hükümet Medya Ofisi bu hafta başında İsrail'i düzenli olarak onlarca yardım kamyonunun bölgeye girdiğini duyurarak dünyayı yanıltmakla suçladı.

Ofis yaptığı açıklamada Gazze'nin kuzeyine her gün giren 30 civarındaki kamyonun genellikle tam yüklü olmadığını ve çoğunlukla BM tarafından işletilen fırınlara teslim edilen unları taşıdığını söyledi.

Savaş öncesi koşullarda Gazze Şeridi'nin günde en az 500 tam yüklü yardım ve ticari mal kamyonuna ihtiyacı vardı.

Gazze'deki Filistinliler bu seferki açlık krizinin bu yılın başındakinden daha kötü olabileceğinden korkuyor.

Bunun nedeni, hayati bir yardım yolu olan Mısır ile Refah sınır kapısının Mayıs ayı başında İsrail ordusu tarafından ele geçirilip kapatılmış olması.

Ayrıca İsrail ordusu son haftalarda Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampı da dahil olmak üzere daha fazla yardım dağıtım merkezini tahrip etti.

"Çocuklar için yanıyorum ve onları düşünmeden edemiyorum." diyen Salim, kendisini biraz yiyecek depolayan şanslı azınlık arasında görüyor:

"Bir önceki kıtlıkta eczaneye giderdim ve eczacı bana şiddetli yetersiz beslenmeden ölen çocuklar tanıdığını söylerdi. Kötü beslenme, üzüntü ve korku nedeniyle annelerinin sütü kesilmişti."

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.