Gazze'de 'bugün ya da yarın' ateşkes ilan edilebilir

Gazze'de 'bugün ya da yarın' ateşkes ilan edilebilir

Bir Hamas kaynağı The New Arab'ın Gazze muhabiri Sally İbrahim'e ateşkesin “bugün ya da en geç yarın” ilan edileceğini doğruladı.

ABD'li ve Katarlı arabulucuların, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında ateşkes ve esir takası anlaşması sağlama yolunda gece boyunca önemli ilerlemeler kaydettiği ve Pazartesi günü sonuna kadar bir anlaşmaya varılabileceği belirtildi.

Katar'ın İsrail ve Hamas'a kalıcı bir barışa kapı aralayacağı ifade edilen bir anlaşmanın nihai taslağını verdiği belirtilirken, bazı yetkililer ise anlaşma sağlanana kadar temkinli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Bir Hamas kaynağı The New Arab'ın Gazze muhabiri Sally İbrahim'e ateşkesin “bugün ya da en geç yarın” ilan edileceğini doğruladı. Kaynak ayrıca ABD'nin ateşkes anlaşmasının taahhütlerini Hamas'a ilettiğini söyledi.

Üç yetkili Doha'daki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ancak önümüzdeki günlerin, büyük çoğunluğu sivil olmak üzere en az 46.565 Filistinlinin ölümüne ve yerleşim bölgesinin büyük bölümünün yaşanmaz hale gelmesine neden olan 15 ayı aşkın süredir devam eden çatışmaların sona erdirilmesi açısından kritik önem taşıdığını belirtti.

Üç yetkiliden biri ve bir Hamas yetkilisi hala aşılması gereken bir dizi engel olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl içinde birçok kez ABD'li yetkililer bir anlaşmaya varmanın eşiğinde olduklarını ancak görüşmelerin son anda başarısızlıkla sonuçlandığını söylemişlerdi.

Söz konusu anlaşmazlıklara İsrail tarafının ateşkesi sabote etmeye yönelik hamlelerinin neden olduğu aktarılmıştı.

İsrail'in dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın başkanı David Barnea ve Biden'ın üst düzey Orta Doğu danışmanı Brett McGurk de Katar'ın başkenti Doha'daydı.

Barnea'nın varlığı, herhangi bir anlaşmaya imza atması gereken üst düzey İsrailli yetkililerin bir kez daha müzakerelere dahil olduğu ve bir anlaşmaya varılabileceğine dair bir başka olumlu işaret anlamına geliyordu.

Beyaz Saray, Joe Biden'ın Pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğünü ve ABD'li yetkililerin Biden 20 Ocak'ta görevden ayrılmadan önce bir rehine ve ateşkes anlaşmasına varmak için yarıştıklarını söyledi.

Mısırlı bir yetkili de bu takvimi doğrulayarak gece boyunca iyi bir ilerleme kaydedildiğini ancak anlaşmanın sonuçlanmasının birkaç gün daha alabileceğini söyledi.

Her iki taraf da Trump'ın 20 Ocak'taki yemin töreninden önce bir anlaşmaya varmayı hedefliyordu.

Üçüncü bir yetkili ise görüşmelerin iyi bir noktada olduğunu ancak henüz tamamlanmadığını ve yemin töreninden önce bir anlaşmanın mümkün olabileceğini kaydetti.

Ancak bir Hamas yetkilisi, İsrail'in savaşı sona erdirme taahhüdü, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi ve rehine-tutsak takasının ayrıntıları da dahil olmak üzere bir dizi tartışmalı konunun hala çözülmesi gerektiğini söyledi. Yetkili basına bilgi verme yetkisine sahip olmadığı için isminin gizli kalmasını istedi.

Mısırlı yetkili de bu konuların hala görüşülmekte olduğunu doğruladı.

İsrail'in Filistin topraklarına yönelik acımasız saldırılarına son vermeyi reddetmesi ve askerlerini bölgede tutmakta ısrar etmesi nedeniyle aylardır süren müzakerelerden bir sonuç çıkmadı.

Taraflar ayrıca İsrail'in elindeki Filistinli tutuklular için planlanan rehine takasının ayrıntıları ve ateşkesin niteliği konusunda da bölünmüş durumda.

Hamas, savaş sona ermeden kalan esirleri serbest bırakmayacağını söylerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu gruba karşı “tam zafer” kazanana kadar savaşını sürdürme sözü verdi.

Şu anda aşamalı bir ateşkes tartışılıyor. Netanyahu, çatışmaların geçici olarak durdurulması karşılığında rehinelerin kısmen serbest bırakılması şeklindeki ilk aşamaya bağlı olduğunun sinyallerini defalarca verdi.

Kalıcı bir ateşkes olasılığı ve diğer konular ilk aşama başladıktan sonra müzakere edilecek. Hamas tam bir geri çekilme ve savaşın tamamen sona ermesini talep ediyor. Bu ilk aşamanın bu sonuca yol açması umuluyor.

Anlaşmanın yakın olduğuna dair işaretlere rağmen, Netanyahu'nun iktidardaki koalisyonun aşırı sağcı kanadının baskısıyla görüşmelerden çekilmek zorunda kalabileceğine dair endişeler de var.

Pazartesi günü aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Dini Siyonizm Partisi'nin “İsrail'in ulusal güvenliği için bir felaket” olarak nitelendirdiği rehine-ateşkes anlaşmasının “bir parçası olmayacağını” söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.