Gazze'de hamile kadınlar İsrail saldırıları sebebiyle tehdit altında

Gazze'de hamile kadınlar İsrail saldırıları sebebiyle tehdit altında

"Biz hamile kadınlar trajik koşullar yaşıyoruz. Bu savaşta hayatta kalmamıza yardımcı olacak su, yiyecek ya da güvenlik yok. "

Sally Ibrahim | New Arab | Tercüme: Mepa News

Gazze Şeridi'ndeki hamile kadınlar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden soykırım saldırıları nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıya.

The New Arab'a ayrı ayrı röportaj veren çok sayıda hamile kadın, İsrail saldırıları nedeniyle kuşatma altındaki bölgede çoğu hastane ve kliniğin hizmet dışı kalmasının ardından gerekli tıbbi bakımı nasıl güçlükle alabildiklerini anlattı.

Bu kadınların çoğu, kişisel hijyen projelerine ek olarak asgari miktarda yiyecek ve suyu nasıl zar zor aldıklarını anlatırken, birçoğu da düzenli olarak bulaşıcı hastalıklardan ve diğer ciddi hastalıklardan muzdarip olduğunu sözlerine ekledi.

Şu anda ilk çocuğuna altı aylık hamile olan 26 yaşındaki Filistinli kadın Cenin el Buhaysi, kendisinin ve çocuğunun hayatından endişe ediyor. New Arab'a yaptığı açıklamada "Sabah erkenden uyanır uyanmaz, bebeğimin durumunu, içimde hareket edip etmediğini hissetmek için karnıma dokunuyorum. Her an düşük yapmaktan korkuyorum." dedi.

Cenin'in yıkanmak ya da hijyenli kalmak için sürekli temiz suya erişimi yok. Eşinin temiz su bulması ve böylece yıkanabilmek için en az yedi ila on gün beklemek zorunda kalıyor.

Cenin şöyle söylüyor:

"Biz hamile kadınlar trajik koşullar yaşıyoruz. Bu savaşta hayatta kalmamıza yardımcı olacak su, yiyecek ya da güvenlik yok. Ne yazık ki, hedef alınmasak bile ölümden korkuyoruz, çünkü ihtiyacımız olan besinlerin eksik olması sebebiyle ölebiliriz. Hayatta kalsak bile çocuklarımızı karnımızda kaybedeceğimizden korkuyoruz. Hamilelik boyunca sağlıklı hiçbir şey yemedim. Koruyucu maddeler içeren konserve yiyecekler yedim ve bu bende çok fazla enfeksiyona ve şiddetli yorgunluğa neden oldu."

Cenin'in birden fazla kez doktora gitmesi gerekmiş ve büyük zorluklarla bölgesindeki sahra kliniklerinden birine gidebilmiş:

"Uzun saatler boyunca beklemek zorunda kalan hamile kadınlardan oluşan büyük kuyruklar vardı ve bu, bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek enfeksiyon olasılığına ek olarak büyük bir yorgunluğa neden oluyor. Ne yazık ki tehlike istisnasız hepimizi kuşatıyor ve kimse bizi umursamıyor."

Dokuz aylık hamile olan Filistinli kadın Hadil Şeva da Cenin'in yaşadıklarını paylaşıyor. 28 yaşındaki iki çocuk annesi kadın New Arab'a şunları söyledi:

"Sağlıklı gıda eksikliği nedeniyle yetersiz besleniyorum ve vitamin ve demir eksikliği yaşıyorum."

Şeva için durumu daha da kötüleştiren şey, kullandığı umumi tuvaletlerden birinden kaptığı enfeksiyon sonucu kanında bakteri oluşmasıydı:

"O zamandan beri bebeğin etrafında sıvı eksikliği ve doktorların zar zor kontrol edebildiği bazı kanamalar yaşıyorum. Şu anda düşük yapabilirim. Tüm hastaneler yaralılarla dolup taşıyor. Her yerde kan var ve sağlık ekipleri bu kadar çok sayıda yaralıyla zar zor başa çıkabiliyor. Hamile kadınlar olarak bize hastanelerde nasıl bakılabilecek bilmiyorum."

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) göre, Cenin ve Hadil, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde, özellikle İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'nin tamamına yönelik ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü savaş nedeniyle Refah'tan güneye doğru gerçekleşen tersine göç hareketiyle birlikte korkunç sağlık koşulları ve büyük risklerle karşı karşıya kalan 150 binden fazla hamile kadından biri.

UNRWA, X platformunda yaptığı bir paylaşımda "dünyada hiçbir çocuğun bu şekilde acı çekmemesi gerektiği" uyarısında bulundu ve "hemen ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

Filistinlilerin bir kez daha Refah'tan su ve altyapının olmadığı Han Yunus'a doğru göç etmesiyle kötüleşen insani durumu kınayan UNRWA, bunu "dünyanın gözü önünde yaşanan yeni bir umutsuzluk" olarak tanımladı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi verilere göre İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 35 binden fazla ölü ve 78 binden fazla yaralı bırakan bir "intikam" savaşı yürütüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ise Gazze'deki savaşın "korkunç insani acılara neden olduğunu" söyledi ve tüm dünyayı insani nedenlerle derhal ateşkes için baskı yapmaya çağırdı.

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.