Gazze'de insani ve ekonomik durum çöküşün eşiğinde
İsrail ablukası altındaki Gazze'de yaşam günden güne daha da zor hale geliyor.
Her ayın başında Muzuze Ebu Reyyaş, Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesindeki evinin yanındaki süpermarketten alışveriş yapıyordu. Ancak bu ay Dünya Gıda Programı'nın Gazze'de kendi ailesi dahil 60 bin aileye gıda kartlarını dağıtımı durdurması sonucu bu rutin ziyaretini iptal etmek durumunda kaldı.
Gazzeli kadın aldığı 20 dolarlık yiyecek kartıyla pişirme yağı ve süt satın alıyordu. Şimdi Ebu Reyyaş 7 kişilik ailesine artık yiyecek katları değil doğrudan gıda maddeleri verildiğini ifade etti. Fakat şimdiye dek alabildikleri tek şey un. Bu duruma tepkisini "Benim çocuklarım neden siyasetin kurbanı oluyor?" ifadeleriyle gösteriyor.
"Gazze 2020'de yaşanmaz hale gelecek"
Dünya Gıda Programı'nın kesintileri ilk olarak Ekim ayında açıklanmıştı Bunun nedeni birkaç hafta önce ABD'nin insani yardım fonlarına ayırdığı miktarda ciddi bir düşüşe imza atmasıydı. Bu gelişmeler 2 milyon kişinin 11 yıldır İsrail ablukası altında hayatı devam ettirdiği, temel ihtiyaç maddelerine dahi erişimin oldukça kısıtlı olduğu ve nüfusun yarısının insani yardımlara bağlı olarak her türlü sürdürdüğü Gazze'de yaşamı daha da zorlaştırıyor. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında el Fetih'in Filistin hükümeti ile Hamas arasında Mısır'da bölgeye insani yardım ulaştırmak için bir anlaşmaya varılmıştı ancak Filistin otoritesi henüz yaptırımlarını kaldırmış değil. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'nin somut bir adım atılmazsa ve temel servisler ile altyapı geliştirilmezse 2020 yılında yaşanamaz bir yer haline geleceğini" ifade etmişti.
"Ekonomik durum çökme noktasında"
Son haftalarda Gazze'de yüzlerce Filistinli, yaşanmaz hale gelen şartları protesto etmek için sokaklara döküldü. Gazze'de yaşayan 2 milyon kişiden fazla insanın yüzde 46'sı işsiz ve yüzde 65'i günlük 2 dolarlık gelirin altında yaşıyor. Gazze Ticaret Odası Başkanı Mahir el Tebba, "Gazze'de ekonomik durum çökme noktasına geldi. Tüm ekonomik işaretler bunu gösteriyor" açıklamasında bulundu.
Çarşılar boş, alım gücü yok
Gazze'de ekonomik durumun günden güne daha kötü hale gelmesi marketleri ve pazar yerlerini de vurmuş durumda. Gazze'nin en kalabalık pazar yerlerinden olan Rimel, normalde en kalabalık olduğu gün ortasındaki saatlerde şu an adeta sinek avlıyor. Satışların neredeyse durma noktasına geldiği Gazze'de satıcılar yüzde 40'lara varan indirimler yapsalar da halkın alım gücünün düşüklüğü ticaretin canlanmasına engel oluyor.
Filistin hükümeti ve Hamas arasında varılan anlaşmanın uygulanmaması, bölgeye yönelik yaptırımların devam etmesi abluka nedeniyle, zaten neredeyse durmuş olan ekonomik hayat sivillerin yaşamını imkansızlaştıracak bir hal almış durumda. Gazze'de yaşayan 2 milyon insanın bu duruma ne kadar daha dayanabileceği bilinmese de yakın zamanda bölgenin 'düze çıkamayacağı' düşünülüyor. İsrail ablukası ve dünyanın sessizliği altında Gazze'de yaşam günden güne daha da zor ve çekilmez hale geliyor.
Kaynak: Mepa News