Gazze'de İsrail kuşatması nedeniyle intihar oranları artıyor
Uzun süredir İsrail tarafından kuşatma altında tutulan Gazze'de halkın intihar oranlarında göze görülür bir artış yaşanıyor.
Gazze Şeridi, 2007 yılından bu yana İsrail tarafından hava, kara ve denizden kuşatma altında tutuluyor.
Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı bölge, ağır insan hakları ihlallerinin yaşanmasının yanı sıra, temel ihtiyaç maddelerine erişimin dahi kısıtlı olmasıyla ön plana çıkıyor.
Tüm bu olumsuzlukların Filistinliler üzerinde sebep olduğu travmalar, Gazze genelinde intihar oranlarında gözle görülür bir artış yaşanmasına yol açıyor.
İntiharlarda artış
54 yaşındaki Filistinli Cemal Vadi, toplam 23 yıl İsrail cezaevlerinde kaldı.
Serbest bırakılmasının ardından, hapiste geçirdiği ömrün yol açtığı psikolojik travmalar ve akıl sağlığı sorunları nedeniyle 21 Haziran'da intihar etti.
Gazze merkezli El Mizan İnsan Hakları Merkezi, 2020 yılının ilk yarısında Gazze Şeridi'nde 16 kişinin intihar ettiğini, yüzlerce kişinin ise intihar teşebbüsünde bulunduğunu ifade etti.
El Mizan İnsan Hakları Merkezi; İsrail işgalinin travmatik etkileri, ekonomik zorluklar ve birçok diğer faktör nedeniyle intihar oranlarının endişe verici düzeyde arttığını belirtti.
"Gazze yaşanmaz bir yer olacak"
Birleşmiş Milletler 2012 yılında yaptığı bir uyarıda, İsrail kuşatması ve devam eden savaşlar nedeniyle, 2020 yılı itibariyle Gazze'nin yaşanmaz bir yer haline geleceğini ifade etmişti.
Yıllar geçtikçe Gazze'de Filistin halkının yaşadıkları, söz konusu uyarının anlamını gözler önüne sermeye başladı.
İsrail işgali nedeniyle onlarca yıldır devam eden travmalara, artan ekonomik imkansızlıklar da eklenince, Gazze'de halkın yaşadığı krizler daha da derinleşiyor.
İsrail işgalinin etkileri
İsrail işgali nedeniyle yaşadığı psikolojik bunalım sonrası intihar eden 54 yaşındaki Cemal Vadi'nin öyküsü oldukça trajik.
1990'lı yılların başlarında, evlendikten yaklaşık 3 ay sonra İsrail tarafından hapse atılan Vadi'nin hayatı kısa sürede değişti. Eşi Mervat, hapisteyken şiddetli bir şekilde darp edildiğini, hücreye atıldığını ve bu sebeple akıl sağlığını yitirmeye başladığını belirtiyor. Hapisten çıktıktan sonra yaptırdığı testlerde Cemal Vadi'nin şizofreni, travma sonrası stres bozukluğu ve sara nöbetleri gibi psikolojik bozukluklara maruz kaldığı ortaya çıktı.
Yıllar süren sorunların ardından Vadi'nin intihar etmesi, İsrail işgalinin Filistin halkı üzerindeki etkisini tüm boyutlarıyla gözler önüne seriyor.
İsrail işgali Filistin halkını yalnızca konvansiyonel değil, psikolojik silahlarla da öldürmeye devam ediyor.
Kaynak: Mepa News