Gazze'deki çocukların yüzde 80'i İsrail ablukası yüzünden psikolojik sorunlar yaşıyor
İsrail'in 2007'den bu yana Gazze'ye uyguladığı abluka özellikle şehrin iki milyonluk nüfusunun yüzde 47'sini oluşturan çocukları etkiledi.
İsrail'in 15 yıldır Gazze Şeridi'ne yönelik uyguladığı ablukanın etkileri en çok çocuklar üzerinde belirginleşiyor.
İngiltere merkezli Çocukları Kurtarın Vakfı'nın yayımladığı bir rapora göre, İsrail'in bölgeye uyguladığı abluka neticesinde Gazze Şeridi'ndeki 5 çocuktan 4'ü depresyondan, üzüntüden ve korkudan mustarip.
İnsani yardım kuruluşunun raporunun hazırlanması aşamasında 488 çocukla 168 ebeveyn ve çocukların bakımını üstlenen kişilerle görüşmelerde bulunuldu.
Çocukları Kurtarın Vakfı'nın 2018 yılında yayımladığı soruşturmasına kıyasla dört yıl içerisinde çocukların ve gençlerin ruh sağlık durumlarının ciddi bir şekilde kötüleştiğinin vurgulandığı raporda, psikolojik problemler yaşayan çocuk sayısının yüzde 55 oranından yüzde 80'e çıktığı belirtildi.
Raporda ayrıca Gazze'de yaşayan çocukların yarısından fazlasının intihar etmeyi ve beşte üçünün kendine zarar vermek istediği bilgisine yer verildi.
Öte yandan raporda, çocukların ve gençlerin ruh sağlığının bozulmasına zemin hazırlayan faktörlerin sağlık gibi temel hizmetlere erişim eksikliği ve İsrail'in sürdürdüğü abluka olduğu kaydedildi.
İsrail, Hamas Hareketi'nin 2007'de Gazze'de varlığını artırmasından bu yana bölgeye kara, deniz ve hava ablukası uyguladı. Abluka, Gazze ekonomisini büyük ölçüde etkiledi ve seyahat kısıtlamaları getirdi.
O tarihten bugüne yaklaşık 800 bin Gazzeli çocuk, ablukasız bir hayat göremedi.
Tarih | Gazze'de İsrail ablukasının 15'inci yılı
Kaynak: Mepa News