Gazzeli çocukların saçları bitmeyen travmalar nedeniyle beyazlıyor ve dökülüyor

Gazzeli çocukların saçları bitmeyen travmalar nedeniyle beyazlıyor ve dökülüyor

11 ayı aşkın süredir devam eden ağır İsrail bombardımanı ve acı dolu sahneler, çocukları travma ve aşırı stres altında bırakıyor.

İsrail Gazze'ye savaş açmadan önce Amir ders çalışmayı ve futbol oynamayı çok seviyordu.

Han Yunuslu 12 yaşındaki çocuk, İsrail saldırıları öncesinde arkadaşlarıyla çok zaman geçirir ve büyük bir futbolcu olmanın hayallerini kurardı.

Amir şimdi nadiren gülümsüyor ve saçları ağarmaya başladı, beyazlayan saçları diğer simsiyah olan saçların arasında belirgin bir şekilde görülebiliyor.

Güvenlik endişeleri nedeniyle tam adını paylaşmayan ağabeyi Muhammed, The New Arab'a yaptığı açıklamada, “Bombardımanlar nedeniyle yaşadığı korkudan ötürü saçları beyazlamaya başladı” dedi.

“Her bombardımanda Amir çığlık atmaya ve ağlamaya başlıyor ve 'genç yaşta saçlarımın tamamen beyazlamasını istemiyorum' diyor” diye ekledi ağabeyi Muhammed.

Muhammed'e göre küçük kardeşi vaktini büyük oranda başlarına ne gelebileceğini düşünerek kaygılanmakla geçiriyor.

"Derslerine çok çalışıyordu ama okulu bile yıkıldı... Şimdi tek hayali savaştan kurtulmak ve ailesiyle birlikte barış içinde, savaştan uzakta, saçlarının beyazlamasının duracağı bir yerde yaşamak" diye konuşuyor Muhammed.

amir.jpg
Amir'in savaştan öndeki bir fotoğrafı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız bombardımanı Ekim ayından bu yana 40.988 Filistinlinin ölümüne ve en az 94.825 kişinin yaralanmasına neden oldu. En az 10.000 kişinin ise hala enkaz altında olduğuna inanılıyor.

Gazze'deki Filistinliler sürekli başlarının üzerinde uçan insansız hava araçlarının vızıltılarını duyduklarını, bombardımanlarda binaların havaya uçtuğuna tanık olduklarını ve keskin nişancıların hedefi olduklarını anlatıyor.

Feci bir insani krizle birleşen savaş, Gazze'nin 2.3 milyonluk nüfusunun neredeyse tamamının fiziksel sağlığını, ruh sağlığını ve uykusunu etkiledi. Gazze nüfusunun ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine, gıdaya ya da temiz suya erişimi yok denecek kadar az.

"İster çocuk ister yirmili yaşlarında genç erkekler olsun, saçları beyazlamış pek çok insan gördüm. İki gün önce saçları dökülmeye başlayan bir kız gördüm" diyor Muhammed.

Amir'in "hayalleri olduğunu, okulu sevdiğini, çalışkan olduğunu ve saçlarının simsiyah olduğunu" ancak en yakın iki arkadaşının İsrail bombardımanında ölmesinden sonra son derece endişeli ve sıkıntılı hissetmeye başladığını söylüyor.

Şimdi Muhammed, kendisinin ve kardeşinin öncelikli kaygısının Gazze'den çıkabilmek ve Amir'in kendisini “70 yaşında bir adam” gibi hissetmesini engellemek olduğunu söylüyor ve son çare olarak Refah sınır kapısından çıkabilmeleri umuduyla internette bir bağış kampanyası başlatmak zorunda kalmış.

Çocuklarda saçların aniden ağarması, yüksek stresten kaynaklanan olaylarda yaşanabiliyor.

Yeterince beslenememe ve diğer tıbbi nedenler de saçların beyazlamasında etkili olabiliyor.

Ne yazık ki Gazze'de bu etkenlerin tümü mevcut.

Filistin Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Birimi Başkanı Semah Cebr, "Gazze'deki çocukların sürekli travma altında olduğunu ve İsrail saldırıları nedeniyle iyileşmek için zamanları olmadığını" söyledi.

Cebr, Haziran ayında yaptığı açıklamada, “"Gazze'de ‘travma sonrası’ diye bir şey yok çünkü travma tekrarlayıcı, sürekli ve devamlı" dedi.

"Artık çocuk değiller"

The New Arab 'a konuşan Gazze'deki Filistinliler, savaşın başlamasından bu yana çocuklarda, özellikle de korku, şok ya da üzüntüyü ifade etme konusunda davranış değişiklikleri fark ettiklerini ve bazılarının bunun saçların erken beyazlamasını tetikleyebileceğini düşündüklerini söyledi.

The New Arab'a konuşan bir kişi, çocukların çığlık atmak ya da ağlamak yerine genellikle şok içinde baktıklarını, korkularını ya da yaşadıklarını dile getiremediklerini ya da konuşamadıklarını söyledi.

Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el Belah'tan 12 yaşındaki Kemal Ebu Afaş ailesinden 20'den fazla kişiyi kaybetmiş ve iki bombalamadan sağ kurtulmuş.

Kasım ayında, annesi ve dört kardeşi öldürüldükten ve doktorlar saldırı nedeniyle babasının bacaklarını kesmek zorunda kaldıktan sonra enkaz altından çıkarıldı.

Ebu Afaş, "Annemin ve kardeşlerimin enkaz altında inlediklerini duyabiliyordum ve onlara yardım edemiyordum. Hareket bile edemeden uzun saatler boyunca enkaz altında ağladım" diyor.

Kurtarma ekipleri onu kurtarıp çıkardıktan saatler sonra bile günlerce konuşamadığını, kardeşlerinin ve annesinin görüntülerinin aklından hiç çıkmadığını söylüyor.

"Günler geçtikçe saçlarımın beyazladığını fark ettim ve her tıraş olduğumda beyaz saçlar geri geliyordu. Artık çocuk değiliz, yaşlı adamlarız çünkü İsrail ordusu bize ölümü dayattı"

Çocuklarda saç dökülmesi

Gazze'deki diğer çocuklar da saçları dökülmüş çocukların giderek daha sık görüldüğünü anlatıyor.

Beyt Lahye'den sekiz yaşındaki Sema Tubayl, neredeyse tamamen saçsız kalana kadar saçlarının döküldüğünü fark etmeye başlayan pek çok çocuktan biri.

"İsrail eve saldırdığında uyuyordum... Çok korktum ve ne yapacağımı bilemedim. Sesimi çıkarmadan ağlıyordum ve kalbim çok hızlı atıyordu" diyor Tubayl gözyaşları içinde olanları hatırlarken.

Yedi ay önce evini terk edip Refah'a doğru yola çıkmak zorunda kalan Tubeyl, İsrail ordusunun kaldıkları çadırın yakınındaki bir eve saldırmasıyla hayatının alt üst olduğunu söylüyor.

Sonunda ailesi Endonezya Sahra Hastanesi'ne sığınmak zorunda kalmış.

Ancak oraya varır varmaz İsrail ordusu hastaneye saldırdı ve Tubeyl bir kez daha şiddetli bir şekilde ölüm korkusunu yaşadı.

"Ölmediğimizin farkına vardığımda çok mutlu oldum" dedi. "Ama daha sonra saçlarımın döküldüğünü gördüğümde şok oldum" diye ekledi.

Tubeyl gibi pek çok çocuk için saç dökülmesi, saçlarının tekrar çıkmayacağı endişesine yol açtığı için stresi daha da artırıyor.

"Kızlar kanser olduğumu düşündüklerinde çok üzülüyorum. Çok ağlıyorum, bu yüzden artık dışarıda arkadaşlarımla oynamıyorum"

Gazze'deki Endonezya Hastanesi ve El Nasır Hastanesi'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar Ruh Sağlığı Faaliyeti Yöneticisi Davide Musardo'ya göre, Gazze'de çok fazla çocuk depresyon yaşıyor.

Birçoğunun "bu dehşet içinde yaşamak yerine ölme arzusunu" dile getirdiğini söyleyen Musardo, bunu birçok küçük çocuğun ebeveynlerini, kardeşlerini ve her türlü normallik duygusunu kaybetmesine bağlıyor.

"Gördüğümüz şey aynı zamanda anksiyete, stres bozukluğu, akut stres belirtileri... En çok etkilenenler ise çocuklar çünkü başlarına gelenleri açıklayacak ya da tüm bu trajik durumlarla başa çıkacak kapasiteleri yok..."

Kaynak: Mepa News, The New Arab

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum