Gazze'nin en büyük iki hastanesi faaliyetlerini durdurdu
DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Şifa Hastanesi'ndeki durumun "korkunç ve vahim" olduğunu söyledi.
Gazze'nin en büyük iki hastanesi, İsrail saldırıları, ilaç ve yakıt sıkıntısı ile hasta ve sağlık personeli ölümlerinin artması üzerine yeni hasta kabulünü durdurdu.
Gazze'nin sırasıyla en büyük iki hastanesi olan Şifa ve Kudüs hastaneleri Pazar günü yaptıkları açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) artan ölümleri önlemek için acil ateşkes çağrısında bulunması sonrasında faaliyetlerini askıya aldıklarını duyurdu.
Şifa Hastanesi'nde beyin cerrahı olarak görev yapan Dr. Nidal Ebu Hadrus, hastaların ve personelin elektrik ile suyun olmadığı ve dışarıya güvenli çıkışların yapılamadığı "dehşet verici" bir durumla karşı karşıya olduklarını söyledi.
Ebu Hadrus, "bu durum uzun süre devam edemez, hastaları kurtarmak için acil müdahale gerekiyor" dedi.
Hastane Müdürü Ahmed el Kahlut Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi'nin de ana jeneratörünün yakıtının bitmesi nedeniyle faaliyetlerini durduğunu söyledi.
DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Şifa Hastanesi'ndeki durumun "korkunç ve vahim" olduğunu söyledi.
"Güvenli sığınaklar olması gereken hastaneler ölüm, yıkım ve umutsuzluk alanlarına dönüşürken dünya sessiz kalamaz" diyen Tedros Adhanom Ghebreyesus, Şifa Hastanesi'nin "artık bir hastane işlevi görmediğini" de sözlerine ekledi.
İşgal altındaki Filistin topraklarındaki BM yardım kuruluşu Pazar günü yaptığı son açıklamada, İsrail bombardımanı ve kompleksin yakınındaki çatışmalar sırasında Cuma gününden bu yana Şifa Hastanesi'nde üç hemşirenin hayatını kaybettiğini ifade etti.
Almanya lideri Scholz Gazze'de ateşkese karşı çıktı
BM'ye göre, elektrik kesintilerinin başlamasından bu yana ikisi prematüre bebek olmak üzere on iki hasta da hayatını kaybederken, kalp damar tesisi ve doğum bölümü de dahil olmak üzere kritik önem taşıyan altyapı ağır hasar gördü.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise üç prematüre bebeğin öldüğünü açıklamıştı.
DSÖ, 600-650 hasta, 200-500 sağlık çalışanı ve ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 1.500 kişinin hastanede kaldığını ve dışarıya güvenli geçişlerinin olmadığını söyledi.
Bölgedeki Sağlık Bakanlığı'na göre, çalışır durumda kuvöz bulunmaması nedeniyle 36 yenidoğan bebek de ölüm riski ile karşı karşıya.
İsrail güçleri Gazze'nin kuzeyinde yer alan Şifa Hastanesi'ni kuşatmış durumda.
Filistinli yetkililer ve hastaneye sığınan Gazzeliler İsrail güçlerinin hastane binasını mühimmat ve keskin nişancılarla doğrudan hedef aldığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Munir el Burş, keskin nişancıların yerleşke içindeki her türlü harekete ateş açtığını söyledi.
El Burş, Al Jazeera'ya verdiği demeçte "Evlerde yaralılar bulunuyor ve onlara ulaşamıyoruz, kafamızı pencereden dışarı dahi çıkaramıyoruz." dedi.
BAE, Gazze'deki katliamlara rağmen İsrail ile bağlarını koparmayacak
İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada yeni doğan bebekleri tahliye etmeyi teklif ettiklerini ve hastane girişine 300 litre yakıt bıraktıklarını, dair görüntüler yayınladıklarını ancak Hamas'ın bu çabaları engellediğini iddia etti.
Hamas ise yakıtı reddettiği iddiasını yalanladı ve hastanenin Gazze'deki sağlık bakanlığının yetkisi altında olduğunu söyledi.
Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Selmiye ise İsrail'in açıklamasını "propaganda" olarak niteledi.
Ebu Selmiye, "İsrail dünyaya bebekleri öldürmediğini göstermek istiyor ve imajını ancak 30 dakika gidebilecek 300 litre yakıtla temize çıkarmaya çalışıyor.
İsrail'in Gazze'ye yönelik hedef gözetmeyen saldırıları nedeniyle bölgedeki 35 hastanenin en az yarısı faaliyetlerini sürdüremiyor.
Gazze'deki sağlık bakanlığına göre İsrail'in bölgeye yönelik hiçbir ayrım gözetmeyen bombardımanları en az 11.078 Filistinlinin ölümüne neden oldu.
Sağlık yetkilileri, bölgedeki hastanelerde hizmetlerin ve iletişim hatlarının çökmesi nedeniyle Cuma gününden bu yana ölü sayısını güncellemedi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera