Gerilimin arttığı İsrail-Lübnan sınırında son durum nasıl?

Gerilimin arttığı İsrail-Lübnan sınırında son durum nasıl?

İsrail Cuma gecesinden bu yana Lübnan'a yönelik insansız hava aracı saldırılarını yoğunlaştırdı.

İsrail ordusu hafta sonu Lübnan'ın güney ve doğusundaki birçok köyü bombaladı ve bir hava saldırısında 16 çocuk yaralandı.

İslami Sağlık Komitesi, Cumartesi günü sahil kenti Tyre'nin iç kesimlerinde yer alan güneydeki Siddikine köyüne yapılan saldırıda yaşları 4 ila 14 arasında değişen çocukların yaralandığını açıkladı.

Lübnan'da devlet tarafından işletilen Ulusal Haber Ajansı, saldırının İsrail'in Cumartesi günü Lübnan'ın güneyinde gerçekleştirdiği birkaç saldırıdan biri olduğunu ve yedi kişinin yaralandığını söyledi.

Bint Cebil kasabasına gece boyunca yapılan bombardıman ünlü eski çarşının bir kısmını tahrip etti. Yerel medya tarafından paylaşılan görüntülerde saldırıda çok sayıda dükkan, bina ve evin hasar gördüğü görüldü.

İsrail Cuma gecesinden bu yana Lübnan'a yönelik insansız hava aracı saldırılarını yoğunlaştırdı.

İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada son 72 saat içinde Lübnan'daki "Hizbullah hedeflerine" 40'tan fazla hava saldırısı düzenlediğini söyledi.

Hizbullah'a yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Hizbullah mevzilerine düzenlediği iki hava saldırısında Lübnan'ın doğusunda sınırdan uzak bir bölgede yer alan Baalbek kentinin batısında iki kişinin yaralandığını söyledi.

İsrail ve Hizbullah, 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana düzenli olarak sınır ötesi karşılıklı atışlarda bulunuyor.

Cumartesi günü Hizbullah, Lübnan toprakları üzerinde bir İsrail Hermes 900 insansız hava aracını karadan havaya füzeyle vurarak düşürdü.

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Margaliot bölgesine doğru atılan birkaç roketin önlendiğini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta İsrail'in Lübnan'ın güneyinde insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda üç çocuk yaralanmış, okul servisinin önündeki araçta bulunan bir Hizbullah mensubu ölmüştü.

AFP'nin verilerine göre İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında en az 80'i sivil olmak üzere yaklaşık 450 kişi hayatını kaybetti.

İsrail tarafında ise orduya göre en az 14 asker ve 11 sivil öldürüldü.

İsrail'in Lübnan'a yönelik olası kara harekatı

Öte yandan İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana düzenli olarak Lübnan sınırındaki bölgelere asker ve zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştiriyor.

Bazı İsrailli uzmanlar ve gazeteciler İsrail ordusunun Lübnan'a kara harekatı planı da dahil olmak üzere askeri operasyonlarını genişletme amacında olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.