Görgü tanıkları İsmail Heniye'nin odasına atılan bir füzeyle öldürüldüğünü söylüyor

Görgü tanıkları İsmail Heniye'nin odasına atılan bir füzeyle öldürüldüğünü söylüyor

Binada bulunan üç kişi patlamadan önce sesler duyduklarını söyledi ve Hamas liderinin daha önce odaya yerleştirilen bir bomba ile öldürüldüğü haberlerini reddetti.

İsmail Heniye'nin suikasta uğradığı Tahran'daki sıkı korunan binada bulunan üç kişi Middle East Eye’a (MEE) Hamas'ın siyasi liderinin odasına yerleştirilen bir bombayla değil atılan bir mermiyle öldürüldüğünü söyledi.

Biri Heniye'ye yakın bir odada kalan bu kişiler Cuma günü yaptıkları açıklamada bir patlamadan önce binayı sarsan sesler duyduklarını ve bu seslerin bir füzenin çıkardığı seslere benzediğini söylediler.

MEE'ye konuşan kişilerden biri "Bu kesinlikle bir füzeydi ve yerleştirilmiş bir bomba değildi" dedi ve patlama sonrasını gördüklerini, bunun da bir füze saldırısıyla uyumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrı katlarda kalan diğer iki kişi de Heniye'nin odasının tavanının ve dış duvarının kısmen çökmesine neden olan saldırının ardından yaşananlara tanık oldu.

Gazze'de olası bir ateşkes için yapılan görüşmelerde kilit rol oynayan Hamas'ın deneyimli isimlerinden Heniye, Çarşamba günü İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katıldıktan saatler sonra uzun süredir korumalığını yapan Vasim Ebu Şaban ile birlikte öldürülmüştü.

Heniye'nin öldürülmesi, Beyrut'ta üst düzey Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün öldürüldüğü saldırının ardından İsrail'in birkaç saat içinde gerçekleştirdiği ikinci üst düzey suikast oldu ve bölgenin kapsamlı bir savaşa doğru sürüklendiği yönündeki endişeleri arttırdı.

İran Cumhurbaşkanlığı yetkililerine yakın bir kaynak MEE'ye Heniye ve diğer birkaç Filistinli davetlinin kaldığı binanın Tahran'daki Saadabad Sarayı yakınlarında bulunduğunu ve Devrim Muhafızları tarafından korunduğunu söyledi.

Bölgede yapılan analizlere göre, bina Tahran'ın kuzey ucunda, Alborz dağlarının eteklerinde bir yamaçta yer alıyor ve yerleşkenin yakın çevresinde başka hiçbir konut bulunmuyor.

Saldırıdan kısa bir süre sonra üst düzey Hamas yetkilisi Halil El Hayya görgü tanıklarına dayanarak gazetecilere yaptığı açıklamada saldırının Heniye'yi "doğrudan vuran" bir füze tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti.

Tahran'da düzenlediği basın toplantısında Hayya, ne Hamas'ın ne de İran'ın bölgesel bir savaş peşinde olmadığını ancak bu cinayetin intikamının alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Heniye'nin nasıl öldüğüne dair teyit edilmiş bilgiler henüz çok az ve İranlı yetkililer şu ana kadar saldırıyla ilgili soruşturmanın pek çok detayını açıklamaktan kaçındılar.

Çarşamba günü İran parlamentosunun ulusal güvenlik ve dış politika komisyonu Hamas yetkilisinin öldürülmesini görüşmek üzere acil bir toplantı düzenledi.

Ancak üst düzey bir polis yetkilisi komisyona milletvekillerine aktaracak bilgisi olmadığını söyledi ve toplantıya Devrim Muhafızları'ndan kimse katılmadı.

MEE tarafından dinlenen ifadeler Heniye'nin kaldığı binaya yerleştirilen bir bombayla öldürülmüş olabileceği yönündeki haberlerle ilgili soru işaretleri yaratıyor.

Perşembe günü New York Times gazetesi Heniye'nin yaklaşık iki ay önce odasına yerleştirilen gelişmiş bir patlayıcı ile öldürüldüğünü yazmıştı.

Ancak İran Devrim Muhafızları'na bağlı Fars haber ajansı, soruşturmanın Heniye'nin "bir mermiyle vurulduğunu" gösterdiğini ve İsrail'in dahlinin "göz ardı edilemeyeceği" sonucuna varıldığını bildirdi.

İsrail cinayetin sorumluluğunu reddetmedi. Ancak askeri sözcü Daniel Hagari Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Haniye'nin ölümüyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi "Lübnan'da üst düzey Hizbullah lideri Fuad Şükür'ün ortadan kaldırılması dışında, o gece Orta Doğu'da herhangi bir yere hava saldırısı düzenlemedik.”

"Öfke ve intikam"

Bu suikasta yanıt veren Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Perşembe günü televizyonda yaptığı konuşmada İsrail'in Şükür'ü öldürerek "çizgiyi aştığını" söyledi ve sert bir yanıtla karşılaşacağını sözlerine ekledi.

Nasrallah, İsrail'in "Gazze'yi destekleyen tüm cephelerde öfke ve intikam" beklemesi gerektiğini söyledi.

Nasrallah'ın konuşmasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülkesinin "olabileceklere karşı hazırlıklı" olduğunu söyledi.

Netanyahu, "İsrail her türlü senaryoya karşı hem savunmada hem de saldırıda çok yüksek bir hazırlık durumunda” dedi ve ekledi: “Kimden gelirse gelsin bize yönelik herhangi bir saldırganlık eyleminin bedelini çok ağır ödeyeceğiz."

Netanyahu şu ana kadar Heniye'nin öldürülmesinden hiç bahsetmedi ancak son günlerde İsrail'in İran'ın vekillerine ezici darbeler indirdiğini ve herhangi bir saldırıya güçlü bir şekilde karşılık vereceğini söyledi.

"Her türlü senaryoya hazırlıklıyız ve her türlü tehdide karşı birlik içinde ve kararlı bir şekilde duracağız. İsrail, herhangi bir yerden bize karşı yapılacak herhangi bir saldırının bedelini ağır bir şekilde ödetecektir" dedi.

Son suikastlar Gazze'de yaklaşık 10 aydır devam eden savaşta yakın zamanda bir ateşkes anlaşmasına varılması ihtimalini azaltmış görünüyor.

Hamas'ın silahlı kanadı yaptığı açıklamada Heniye'nin öldürülmesinin "savaşı yeni boyutlara taşıyacağını ve büyük yansımaları olacağını" söyledi.

Misilleme yapma sözü veren İran, üç günlük ulusal yas ilan etti ve İsrail'e verdiği destek nedeniyle ABD'nin de sorumluluk taşıdığını söyledi.

Perşembe günü Moğolistan'da konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgenin daha fazla "çatışma, daha fazla şiddet, acı ya da güvensizliğe doğru gittiği ve bu döngüyü kırmamızın çok önemli olduğu" uyarısında bulundu.

Blinken, "Önümüzdeki günlerde tüm tarafların doğru tercihleri yapması aciliyet arz etmektedir zira bu tercihler şiddet, güvensizlik ve acı dolu bu yolda kalmak ile çok farklı ve ilgili tüm taraflar için çok daha iyi bir yola girmek arasındaki farkı belirleyecektir" dedi.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana aralıksız sürdürdüğü bombardıman sonucunda Gazze'de 39,400'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 2.3 milyonluk nüfusun tamamına yakını bir kısmı defalarca yerinden edildi.

Suikastların ardından İsrail'de sevinçli bir hava hakim olurken, Gazze'de yaşayanlar Heniye'nin yasını tutmak için çok az zamanları olduğunu ve hayatta kalmaya çalışmakla meşgul olduklarını söyledi.

Deyr el Belah'ta yerinden edilmiş 29 yaşındaki Filistinli Nermin Basel, "İsrail yaklaşık 300 gündür bizi öldürüyor, peki bunda yeni olan ne?” diye konuştu.

"[İsrail] Filistinlileri sadece işgale boyun eğmemeyi seçtikleri için öldürüyor ve yaşam haklarını ellerinden alıyor" diye ekledi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum