Guantanamo'daki işkencelerde İngiliz parmağı

Guantanamo'daki işkencelerde İngiliz parmağı

17 yıldır Guantanamo'da tutsak bulunan Abdurrahman en Neşiri, İngiliz istihbarat servislerinin CIA işkencelerinde parmağının bulunduğunu söyledi.

CIA tarafından işkence gören bir Guantanamo mahkumu İngiltere istihbaratını da işkence sürecinde yer almakla suçladı.

58 yaşındaki Neşiri, İngiliz mahkemesinde açtığı yeni bir davada, "İngiliz istihbarat servisleri MI5, MI6 ve GCHQ'nun CIA işkencelerinde pay sahibi olduğunu ve böylece suç ortağı haline dönüştüğünü" savundu.

Neşiri'nin avukatı Hugh Southey KC yaptığı açıklamada, müvekkilinin "İngiltere istihbarat teşkilatlarının ABD yetkililerince maruz bırakıldığı işkencelerde yardım, yataklık, teşvik, kolaylaştırma ve/veya iş birliği kurdukları" yönünde şikayetinin bulunduğunu söyledi.

10-003-001.jpg

"ABD işkence suçlamalarını raporlardan sildi"

17 yıldır Guantanamo’da tutulan Neşiri sorgulandığı zamanlarda su işkencesi (waterboarding) gördüğünü belirtmesine rağmen, itirafları ABD'li yetkililerce raporlardan çıkarılmıştı.

Travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip olan 57 yaşındaki Neşiri, 2002 yılında Tayland'da CIA yetkililerince waterboarding işkencesi gördü. Neşiri ayrıca cinsel tacize uğradı ve sorgulamalar sırasında elektrik, matkap ve silahla tehdit edildi.

Tüm bu işkencelere rağmen, ABD'li yetkililerce yazılan raporlarda, Neşiri'nin tanıklıklarına ve şikayetlerine yer verilmedi.

2007 yılındaki sorgulamalarda ABD ajanlarına, mahkumlara dair raporlardan işkence süreçlerini çıkarmaları ve bunları ayrı ve gizli belgelerde işlemeleri talimatı verilmişti.

Neşiri, Yemen'deki USS Cole saldırısında rol oynamakla suçlanıyordu.

2000 yılının 12 Ekim sabahı, Aden limanında yakıt ikmali için demirleyen USS Cole savaş gemisi, saat 11.18’de, C4 patlayıcılarla yüklenmiş bir botun infilak ettirilmesiyle hedef alınmıştı. Yaklaşık 300 kilogram patlayıcının infilak ettiği esnada, savaş gemisinin mürettebatı yemek için toplanmıştı. Patlama sonucu yaklaşık 12 metreye 18 metre boyutlarında bir delik oluşurken, 17 Amerikan askeri öldü, 39’u ise yaralandı.

Abdürrahim el Neşiri bu olayın ardından iki yıl sonra yakalandı ve ABD gözetiminde tutuldu.

Ancak Neşiri, işkence altında itirafa zorlandığı dönemin ardından, 2011 yılına kadar herhangi bir suçlamayla itham edilmedi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.