Güney Afrika'da toprak reformuyla 'beyazların hakimiyeti sona erecek'
Güney Afrika'da 1913 yılında imzalanan ve ülkedeki tarım arazilerinin %93'ünü beyazlara veren anlaşmanın yerine toprak reformu gerçekleştirileceği açıklandı.
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin anayasa insan haklarına saygı çerçevesinde toprak reformu gerçekleştireceğini söyledi.
Ramaphosa, Strasbourg'daki açıklamasında, "Toprak sorunu, hukukun üstünlüğüne ve anayasaya bağlılık yoluyla çözülecektir." ifadesini kullandı.
Güney Afrika’da 1913 yılında Yerliler Arazi Kanunu’nun kabul edilmesiyle ülkedeki arazilerin çoğunluğu bir anda el değiştirdi.
O dönem ülke nüfusunun ezici çoğunluğunu oluşturan siyahilere tarım arazilerinin sadece yüzde 7’si ayrıldı.
Yasanın kabul edilmesinin üzerinden 100 yıldan fazla bir zaman geçse de toprak mülkiyeti sorunu ülkenin en hassas konularından biri oldu.
2019 yılında seçimlere gidecek ülkede toprak reformuna yönelik tartışmalar da devam ediyor.
Toprak reformu tartışması
Güney Afrika’da sömürge döneminden bu yana ülke nüfusunun yüzde 9’unu oluşturan beyaz azınlık, halihazırda işlenebilir toprakların dörtte 3'ünden fazlasını elinde bulunduruyor.
Ülkede ırkçı rejimin son bulmasından bu yana çözümlenemeyen toprak sorunuyla ilgili olarak Güney Afrika hükümeti, beyazların elinde bulunan toprakların bir kısmını tazminatsız bir şekilde kamulaştırarak siyah vatandaşlara dağıtılması üzerine çalışıyor.
Güney Afrika'da 1994 yılına kadar süren Apartheid rejimi altında siyahilerin toprak edinmesi yasal olarak mümkün değildi.
Fakat bu sistemin yıkılmasının üzerinden 20 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen toprak sahiplerinin yüzde 90'ını beyazlar oluşturuyor.