Güney Kore, Rusya'nın hamlesi sonrası Ukrayna'ya silah satışını gözden geçirecek

Güney Kore, Rusya'nın hamlesi sonrası Ukrayna'ya silah satışını gözden geçirecek

Güney Kore uzun süredir aktif çatışma bölgelerine silah satışını yasaklayan bir politikaya sahip.

Kuzey Kore'nin Rusya ile karşılıklı savunma anlaşması imzalamasının ardından bir başkanlık yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, büyük silah ihracatçısı Güney Kore'nin Ukrayna'ya doğrudan silah tedarik etmesini engelleyen uzun süredir devam eden bir politikayı "yeniden gözden geçireceğini" söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pyongyang'dan ayrılmasından saatler sonra gazetecilere konuşan bir başkanlık yetkilisi "Ukrayna'ya silah desteği sağlama konusunu yeniden gözden geçirmeyi planlıyoruz" dedi.

Putin resmi ziyareti sırasında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile "çığır açan" yeni bir anlaşma imzaladı.

Güney Kore yönetimi ayrıca, ağır yaptırımlara maruz kalan Kuzey Kore ve Rusya'nın saldırıya uğramaları halinde acil askeri yardım da dahil olmak üzere askeri ve ekonomik işbirliğini güçlendirmeyi kabul ettikleri anlaşmadan duyduğu "ciddi endişeyi" de dile getirdi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Chang Ho-jin gazetecilere yaptığı açıklamada "Kuzey Kore'nin askeri yeteneklerini güçlendirmeye doğrudan ya da dolaylı olarak yardımcı olan her türlü işbirliği BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlalidir" dedi.

Chang, "Rusya'nın kararı ihlal etmesi ve Kuzey Kore'ye destek vermesi kaçınılmaz olarak Güney Kore-Rusya ilişkileri üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır" dedi.

Batılı güçler Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlarını kısıtlamak amacıyla yaptırımları arttırdı.

Seul, Washington ve Kiev'in yeniden gözden geçirme çağrılarına rağmen uzun süredir aktif çatışma bölgelerine silah satışını yasaklayan bir politikaya sahip.

Ancak bununla birlikte Polonya'ya tank ve obüs satışı gerçekleştirdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.