Gürcistan'da neler oluyor?

Gürcistan'da neler oluyor?

Gürcistan'da Avrupa Birliği yanlılarının protesto gösterileri devam ederken ülkede tansiyon yükseliyor.

Cumartesi gecesi Gürcistan'ın dört bir yanında toplanan protestocular, hükümetin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini askıya alma kararına karşı protesto gösterisi düzenledi.

Polisle çatışan göstericilerden en az 100'ü gözaltına alındı. Birçok gösterici polis tarafından darp edildi.

Polis güçleri ayrıca medya mensuplarına karşı da güç kullandı.

İktidardaki Gürcü Rüyası partisi 26 Ekim'de yapılan seçimleri kazanmış, ardından muhalefet parlamentoyu boykot etmiş ve geniş çaplı protesto gösterileri patlak vermişti.

Muhalefet, Rusya'nın seçime hile karıştırdığını öne sürüyordu.

Cumartesi günü AP'ye konuşan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Gürcistan'ın "yarı-Rus bir devlet haline geldiğini" ve "Gürcü Rüyası'nın ülkenin önemli kurumlarını kontrol ettiğini" savundu.

Zurabişvili, "Artık ne mahkemeler, ne Merkez Bankası, ne de tabii ki parlamento gibi bağımsız kurumlara sahip olmadığımız bir ülkede neler olduğunu gördük. Giderek daha hızlı bir şekilde yarı-Rus modeline doğru ilerliyoruz." dedi

Zurabişvili ayrıca protestoları “şiddet içeren gösteriler” olarak niteleyen Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze'nin açıklamalarını da reddetti.

Kobahidze ise cumhurbaşkanını görevini bırakmaya çağırdı.

Uzmanlar Gürcistan'da yaşananları Ukrayna'daki 2014 Maidan protestolarına benzetiyor ve olayların Rus işgaliyle sonuçlanacak bir süreci başlatmasından endişe duyuyor.

Rus lider Dmitri Medvedev de Pazar günü bu yönde bir açıklama yaparak, "Gürcistan'da bir devrim girişiminin gerçekleşmekte olduğunu" iddia etti.

Eski Rusya Devlet Başkanı Medvedev "Gürcistan Ukrayna yolunda, karanlık bir uçuruma doğru hızla ilerliyor. Genellikle bu tür şeylerin sonu çok kötü biter." ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği, Gürcistan'a Aralık 2023'te bloğun tavsiyelerini yerine getirmesi koşuluyla adaylık statüsü vermişti. Ancak bu yılın başlarında "demokratik özgürlüklere darbe" olarak nitelenen "yabancı etki ajanı" yasasının kabul edilmesinin ardından bu statü askıya alındı ve mali destek kesildi.

Başbakan Kobahidze ise Gürcistan'ın 2028 yılı sonuna kadar AB'den gelecek her türlü bütçe yardımını reddedeceğini açıkladı.

Gerilimin günden güne arttığı bölgede şiddet olaylarının tırmanmasından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.