Hafter "Petrol Hilali'ne" saldırı başlattı
Halife Hafter komutasındaki güçler, Libya'nın Petrol Hilali bölgesine saldırı başlattı.
Ecdebiye'de bulunan güvenlik güçlerine göre Halife Hafter'e bağlı "Libya Ulusal Ordusu" ülkenin kuzeydoğusundaki Petrol Hilali bölgesinde bulunan rakip grupları bölgeden çıkartmak için harekete geçti.
Hafter'e bağlı güçler Perşembe günü Trablus'un 650 km doğusundaki Ras Lanuf ve El Sidra petrol terminallerini bölgeye saldıran silahlı gruplara kaybettikten sonra "büyük bir saldırı başlatacaklarını" duyurmuştu.
Hafter'e bağlı Hava Kuvvetleri tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada, "Savaş uçakları terörist pozisyonlarına karşı saldırılar yürütüyor ve Ras Lanuf'tan Sirte şehrinin sınırına kadar uzanan operasyonel askeri bölgede faaliyet gösteriyorlar." ifadeleri kullanıldı.
"Libya Ulusal Ordusu" Doğu Libya'nın büyük çoğunluğunu kontrol ediyor ve uluslararası alanda kabul gören Trablus merkezli hükümete karşı çıkıyor.
Petrol Tesislerini Muhafızları'nın liderliğini yapan İbrahim Cedran, Perşembe günü bir videoda Hafter güçlerinin Eylül 2016'da ele geçirdiği petrol terminallerini geri almak için bir ittifak kurduğunu söylemişti.
Cedran uzun süre boyunca Libya'yı yöneten Kaddafi'nin 2011 yılında öldürülüp devrilmesinin ardından terminalleri yıllarca kontrol etmişti ancak en sonunda Hafter güçleri zorla bu kontrolü ondan almıştı.
"Ulusal facia"
Ras Lanuf'un 150 km doğusundaki Ecdebiye'de bulunan Uluslararası Kızılhaç, Cuma günü yaptığı açıklamada hangi gruba ait olduğunundan bahsetmeden 28 cesede ulaştıklarını belirtti.
Ulusal Petrol Şirketi (NOC) Cumartesi günü, Ras Lanuf ve El Sidra'ya yapılan silahlı saldırılardan dolayı bir depolama tankının "önemli ölçüde hasar gördüğünü" açıkladı. Şirket Cedran güçlerinin "çevresel bir felaketi ve kilit alt yapıların daha fazla tahrip olmasını önlemek için, acilen kayıtsız şartsız" teslim olması çağrısında bulundu.
NOC tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada şiddet olayları sebebiyle Ras Lanuf ve El Sidra'dan yapılan petrol ihracatının duraksatıldığı bildirilmişti.
NOC yöneticisi Mustafa Sanallah, bu terminallerden yapılan petrol ihracatının durdurulmasının "ulusal bir felakete yol açabileceğini" söyleyerek uyarıda bulundu.
Libya ekonomisi ağırlıklı olarak petrole dayanıyor. Kaddafi döneminde günde 1.6 milyon varil üretim varken 2011'de başlayan ve Kaddafi'nin devrilmesiyle sonuçlanan olayların ardından bu üretim %20 seviyelerine düşse de 2017 sonlarına doğru günde 1 milyon varil üretime ulaşılmıştı.
Kaynak: Mepa News