"Hafter'in sahte paraları Libya ekonomisine zarar veriyor"

"Hafter'in sahte paraları Libya ekonomisine zarar veriyor"

Libya'nın doğusunda Halife Hafter'in sahte para basmasının ülke ekonomisini sabote ettiği bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağın Reuters'a yaptıkları açıklamaya göre, sahte olarak basılan Libya banknotları ülkenin doğusunda gerçek dolarla değiştiriliyor ve bu durum Libya dinarının değer kaybetmesine yol açıyor.

Bazı banknotların Rusya tarafından basıldığı ve bu yıl Libya'nın doğusuna ihraç edildiği, diğerlerinin ise Libya içinde yasa dışı olarak basıldığı ifade ediliyor.

Açıklamalar Libya'nın doğusundaki Tobruk merkezli yönetimden bir kaynak, Libyalı bir bankacılık kaynağı ve diplomatik bir kaynak tarafından yapıldı. Buna göre, basılan yeni banknotlar Trablus'taki Libya Merkez Bankası (CBL) tarafından sahte olarak nitelendiriliyor ancak karaborsada veya yerel bankalar aracılığıyla dolara çevriliyor.

Para basım sürecinin arkasında Halife Hafter'e bağlı yönetimin olduğu dile getiriliyor.

Tobruk yönetimine bağlı kaynaklar, paranın geçen yılki sel felaketinin ardından doğudaki altyapı projelerini finanse etmek için kullanıldığını belirtti. Diplomatik kaynak ise paranın Libya ve Sahel'deki Rus paralı asker faaliyetlerini finanse etmek için de kullanılmış olabileceğini söyledi.

Rusya'nın Libya'ya yeni banknotların girişindeki rolü, yolsuzluk ve savaş suçlarına odaklanan uluslararası bir araştırma ve politika grubu olan The Sentry tarafından Reuters'e iletildi.

İddialara göre paralar Rusya'nın devlet para matbaası Goznak tarafından basılıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Haziran ayında Goznak'a 1 milyar dolardan fazla sahte Libya parası bastığı için yaptırım uygulamıştı.

2016-2020 yılları arasında ithal edilen dinarlar resmi olarak CBL'nin Bingazi'deki doğu şubesi tarafından basılmıştı ve yönetici Ali el Hibri'nin imzasını taşıyordu. Bunların basılması, ülkenin farklı bölgelerinde farklı döviz kurlarının oluşmasına yol açtı ve Libya içindeki ekonomik bölünmeleri şiddetlendirdi.

Sahte banknotların etkisine karşı koymak için CBL Nisan ayında tüm 50 dinarlık banknotları Ağustos ayı sonuna kadar tedavülden kaldıracağını duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum