Halilzad senatoya konuştu: ABD Afganistan'dan neden çekiliyor, şimdi ne olacak?
ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, ABD Senatosu'nda Afganistan'daki sürece dair önemli açıklamalarda bulundu.
ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, ABD Senatosu'nda Afganistan'daki sürece dair önemli açıklamalarda bulundu.
ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan Halilzad, bölgede son duruma dair önemli ifadeler kullandı.
Halilzad'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
- Afganistan'dan çekilme kararı 4 ana kanaate dayanıyor. Bunlar El Kaide'nin gücünün sona erdirilmiş olması, terör tehdidinin coğrafi olarak dağılarak yayılması, görevin artık bir anlamının olmaması ve tersine dönüşün ABD çıkarına olmayışı. Eski duruma dönmek artık mümkün değil.
- ABD ülkede siyasi anlaşma ve kalıcı ateşkes için diplomatik baskı uygulamaya devam edecek. Afganistan ile devam eden ortaklığı destekleyecek. Kongre'nin desteğiyle ABD güvenlik desteğine ve sivil desteğe devam edecek.
- Taliban'dan birçok kere, ABD'li rehine Mark Frerichs'ın serbest bırakılmasını istedik. Pakistan'ın liderlerinden, Taliban'ın şiddeti azaltması için onlara baskı uygulamalarını talep ettik. Askerlerimiz artık evlerine dönmeyi hak ediyor.
Katar'da beşli Afganistan Zirvesi
- (Taliban niçin savaşıyor ve emirlik ilan edecek mi sorusuna) Yabancı güçleri ülkelerinden atmak için savaşıyorlar. Emirlik kuracaklarını belirttiler ancak (eskiye göre) değişmiş durumdalar.
- Eğer Taliban bir emirlik kurmayı siyasi anlaşmaya tercih ederse, diğer Afganlarla uzun bir savaş onları bekliyor.
- (Afganistan vatandaşları için özel vize programı çalışmalarına dair) Bu konuda bir plan geliştiriyoruz.
- Taliban ile yaptığımız anlaşmadan bu yana hiçbir asker kaybetmedik. Anlaşmanın ardından Afgan güçlere yönelik şiddetin seviyesinden ise memnun değiliz.
- Kabil hükümeti ani bir şekilde çökmeyecek. Seçenekler ya bir siyasi anlaşma yahut uzun bir (iç) savaş. Umuyorum ki Afgan liderler geçmişteki hatalarından ders alır.
- İran Taliban'ın kontrolü ele almasına karşı çıkıyor ve siyasi bir anlaşmayı destekliyor.
- (Hükümete) vereceğimiz destek Afganların performansına bağlı.
- Çin, ABD'nin Afganistan ve terör meselesininin üstesinden geldiğini gördüğü için memnun. Artık Çin ve diğer komşular yükselebilirler.
- Çin, ana endişelerinin Afganistan'dan gelecek olan terör olduğunu söylüyor. Ancak ekonomik çıkarları da söz konusu.
- Üçüncü tarafın yürütmesinde rol oynadığı barış anlaşmaları daha uzun sürme eğilimindedir. Akademik çalışmalar da bunu ortaya koyuyor.
- (Taliban anlaşmayla ilerlemek istiyor mu?) Bunu görmemiz gerek. Taliban'ın dışlanmışlık durumundan kurtulmasının buna bağlı olduğunu belirttik.
- Mesele, ABD güçlerini belirli değerleri empoze etmek için kullanmalı mıyız meselesi. Özellikle askeri bir çözümü olmayan ve 20 yıldır devam eden bir savaşta. Bence kararlı ve güçlü kalmanın başka yolları var.
- (Kadın hakları) Bu konuda endişeli olmamız gerek. ABD diplomatik temas, destek ve tanınma konularını baskı aracı olarak kullanacak.
Afganistan: Yabancı güçler askeri merkezlerden çekiliyor
- (Taliban hükümette yer alırsa ABD maddi desteği durduracak mı?) Hükümete vereceğimiz destek şartlı.
- (Mevcut halde bir yıl daha Afganistan'da durulsa ne olur?) Taliban ile savaşa geri dönmüş oluruz. Askeri denge son birkaç yıldır Taliban lehine dönüyor. Askeri bir çözüm mümkün değil.
- (Kabil hükümeti güçleri) Güçlerin kapasitesi önemli ölçüde ilerledi. Halen ülkede 40 bin özel kuvvet personeli bulunuyor.
- Ülkeden çekilmeseydik bu savaşın şiddetini artırırdı. İstikrarlı bir Afganistan tüm bölge için bir fırsat.
- (ABD ülkedeki hedeflerine ulaştı mı?) El Kaide büyük ölçüde geriledi ve terörizm sorunu daha dağınık bir hale geldi. Kendimizi 20 yıldır yaptığımızdan daha farklı bir şekilde sorunu ele almaya hazırlamalıyız.
- Paralı askerler ve diğer sözleşmeli personeller de ülkeden ayrılacak. Yani Afganlar bu işe dair başkalarını aramak durumunda.
- Hükümet güçleri ile ilişkimiz devam edecek. Pakistan Taliban'a baskı uygulanması konusunda bize yardımcı oluyor.
- (ABD diplomatik personellerinin çekilmesi) Bu konuda birçok faktör mevcut ve şiddetin artması da bunlardan biri.
Kaynak: Mepa News