Hamaney: Sandığa gidenler kazandı, gitmeyenler günahkar oldu
İran'ın dini lideri Hamaney, resmi rakamlara göre katılımın yüzde 48,8'de kaldığı cumhurbaşkanlığı seçiminin yoğun katılımlı olduğunu iddia etti.
Ali Hamaney, "İran Yargı Günü" münasebetiyle İran Anayasa Mahkemesi Başkanı İbrahim Reisi'nin de hazır bulunduğu bir toplantıda konuştu.
18 Haziran'da İran cumhurbaşkanı seçilen İbrahim Reisi, Ağustos ayında görevi devralacağı için halen 2019'dan beri yürüttüğü Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini sürdürüyor.
"İran halkının destanı"
Ali Hamaney geçtiğimiz 18 Haziran'da gerçekleştirilen İran cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinerek seçimlerin "İran halkının destanı" olduğunu iddia etti. Hamaney, "Batı ve Arap devletlerinin seçime katılımın düşük kalmasını arzuladıklarını ancak İran halkının yoğun katılımla bu devletlere dersini verdiğini" öne sürdü.
Hamaney'in çelişen açıklamaları
Hamaney'in bu açıklamaları İran rejimi muhaliflerince çelişkili olmakla eleştirildi. Çünkü Hamaney daha önce yaptığı açıklamalarda cumhurbaşkanlığı seçimine katılımın yüzde 50'nin altına düşmesi durumunda rejimin meşruiyetinin ortadan kalkabileceğini ifade etmişti.
Hamaney'in yoğun katılım iddiasına rağmen İran devletinin resmi açıklamasına göre 18 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimine katılım yüzde 48,8'de kaldı.
İran tarihinde ilk defa katılım bu kadar düşük
Böylece bu seçim İran tarihindeki 13 cumhurbaşkanlığı seçimi arasından en düşük katılımlı ve aynı zamanda katılımın yüzde 50'nin altına düştüğü yegane seçim oldu.
Muhaliflere göre katılım daha da düşük
Rejim muhalifleri ise seçime katılımın çok daha düşük olduğunu, İran rejiminin katılımı olduğundan fazla gösterdiğini öne sürmüşlerdi. Geçersiz oylar da dahil açıklanan oyların seçmen sayısına oranlandığında yüzde 40'ı kesinlikle geçemeyeceğini ifade etmişlerdi.
Hamaney yönetimi endişeli: İran'da halkın yarısından fazlası seçime katılmadı
"Sandığa gitmeyenler günahkar"
Hamaney yine aynı konuşmasında seçime katılan tüm aday ve seçmenlerin aslında kazanan olduğunu, kaybedenlerin seçime katılmayanlar ve seçime katılım farz olduğunu, sandık başına gitmeyenlerin günahkar olduğunu iddia etti.
Hamaney konuşmasında İbrahim Reisi'nin Anayasa Mahkemesi başkanlığı dönemindeki icraatlarına yönelik eleştirilerin de haksız olduğunu ifade etti.
İran rejiminin işleyişindeki en önemli kurumlardan biri olan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, İbrahim Reisi'nin Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasıyla boşalmış olacak. İran'da Anayasa Mahkemesi başkanı da doğrudan dini lider tarafından atanıyor.
İran'da Anayasa Mahkemesi başkanı seçilecek ismin molla sınıfından olması gerekiyor. En muhtemel adayların ise Muhammed Cafer Muntazari ve Gulam-Hüseyin Muhsini olduğu belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News