Hamas ateşkes görüşmelerinden çekildiği haberlerini yalanladı

Hamas ateşkes görüşmelerinden çekildiği haberlerini yalanladı

Hamas siyasi büro üyesi İzzet El Rişk, AFP'nin grubun müzakerelerden çekileceği yönündeki haberini "temelsiz" olarak nitelendirdi.

Hamas, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve iki üst düzey Hamas yetkilisini öldürmeyi hedefleyen hava saldırısında en az 90 kişinin ölmesi ve 300 kişinin yaralanmasından bir gün sonra ateşkes görüşmelerinden çekildiği yönündeki haberleri yalanladı.

Hamas siyasi büro üyesi İzzet El Rişk, AFP'nin grubun müzakerelerden çekileceği yönündeki haberini "temelsiz" olarak nitelendirdi. İzzet El Rişk yaptığı kısa açıklamada İsrail'in son "şiddet tırmanışının" "bir anlaşmaya varma yolunu tıkamak" için tasarlandığını söyledi.

AFP daha önce bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin uluslararası arabulucular Katar ve Mısır'a örgütün İsrail'in "ciddiyetsizliği, sürekli erteleme ve engelleme politikası ve silahsız sivillere yönelik devam eden katliamları" nedeniyle müzakereleri askıya aldığını söylediğini aktarmıştı.

İsrail güvenlik yetkilileri Pazar günü yaptıkları açıklamada Hamas'ın askeri şefi Muhammed Deyf'i hedef alan saldırılarının, grubun "iyi" olduğu ve Hamas'ın askeri kanadının operasyonlarını yönetmeye devam ettiği iddiasına rağmen başarılı olduğundan emin olduklarını söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Cumartesi günkü saldırının ikinci ana hedefi olan Hamas'ın Han Yunus Tugayı komutanı Rafa Seleme'nin öldürüldüğü belirtildi. Ordu, Seleme'nin vurulmasının "Hamas'ın askeri kabiliyetlerini önemli ölçüde sekteye uğratacağını" belirtti.

Deyf ve Seleme, 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen ve yaklaşık 1.200 kişinin öldüğü, 250 kişinin kaçırıldığı - 120'si halen Gazze'de tutuluyor - saldırıların planlayıcıları olduğu iddia edilen iki kişiydi.

ABD Başkanı Joe Biden Mayıs ayı sonunda ateşkes önerisini ortaya atmış ve onuncu ayına giren çatışmaya kalıcı bir son verecek üç aşamalı bir yaklaşım tanımlamıştı. Biden, İsrail'in tam desteğine sahip olduğunu söyledi ki o dönemde İsrailli yetkililer bunu reddetmişti.

Hamas, ABD ve Avrupa Birliği tarafından "terör örgütü" olarak tanımlanıyor.

Temmuz ayı başlarında konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi Hamas'ın Gazze'deki çatışmaları durdurmak için ABD destekli ateşkes önerisine yönelik itirazlarından vazgeçtiğini söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Perşembe günü bir heyetin tekrar müzakerelere katılmak üzere bölgeye gittiğini söyledi.

Cumartesi akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, saldırının uzun süredir devam eden görüşmeler için bir gerileme olacağına inanmadığını belirtti.

Netanyahu, ABD destekli ateşkes önerisinin ana hatlarının arkasında olduğunu söyledi. Ancak Hamas'ın daha fazla değişiklik talep ettiğini ve İsrail'in savaş hedeflerine ulaşma hakkı ve üç aşamalı bir anlaşmanın ilk aşamasında canlı rehinelerin serbest bırakılması da dahil olmak üzere çeşitli hedeflere bağlı kaldığını iddia etti.

İsrail 7 Ekim’den bu yana Gazze’de düzenlediği saldırılarda tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan en az 38.000 Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.