Hamas bir Yahudi esirin daha İsrail saldırısı sonucu öldüğünü açıkladı

Hamas bir Yahudi esirin daha İsrail saldırısı sonucu öldüğünü açıkladı

Videolar, İsrail hükümeti üzerinde kalan esirlerin serbest bırakılmasını sağlaması için artan iç baskının ortasında geldi.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, İngiliz-İsrailli esir Nadav Popplewell'in bir ay önce İsrail hava saldırısında aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü açıkladı.

Açıklama, Filistinli grubun Popplewell'in gözünün morarmış olduğunu gösteren 11 saniyelik bir video yayınlamasından birkaç saat sonra geldi.

Sosyal medyada yayınlanan ve İsrail haber kaynakları tarafından alıntılanan videoda beyaz tişörtlü bir adam görülüyor ve kendisini İsrail'in güneyindeki Nirim kibbutzundan 51 yaşındaki Nadav Popplewell olarak tanıtıyor.

Videodaki Arapça ve İbranice metinde şunlar yazıyor:

"Zaman tükeniyor. Hükümetiniz yalan söylüyor.”

İsrail'in Ynet haber sitesine göre Popplewell, 7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki saldırı sırasında Nirim'de esir alındı. Annesi de esir alınmış ancak daha sonra Hamas ve İsrail arasında geçen yıl yapılan esir ve mahkum takası sırasında serbest bırakılmıştı. Ynet'in haberine göre Popplewell'in erkek kardeşi de saldırıda öldürüldü.

Cumartesi günü Hamas'ın silahlı kanadının Telegram kanalında yayınlanan video, grubun bir aydan kısa bir süre içinde Gazze'de tuttuğu esirlerin görüntülerini yayınladığı üçüncü video oldu.

Hamas 27 Nisan'da Keith Siegel ve Omri Miran adlı iki esiri canlı gösteren bir video yayınlamıştı. Üç gün önce de esir Hersh Goldberg-Polin'i canlı gösteren başka bir video yayınladı.

Videolar, İsrail hükümeti üzerinde kalan esirlerin serbest bırakılmasını sağlaması için artan iç baskının ortasında geldi.

Amman'dan bildiren Al Jazeera'den Stefanie Dekker, Tel Aviv'de protestoların yapıldığı bir Cumartesi günü esirlerin videolarını yayınlama taktiğinin İsrail hükümetine baskı yapmanın bir yolu olduğunu söyledi.

Dekker, "Bu Hamas'tan damla damla gelen bir şey. Zaman zaman rehinelerin öldüğünü gösteren videolar yayınlayarak İsrail hükümeti üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar" dedi.

"Ancak bu -İsrail- hükümetinin politikalarını gerçekten değiştirmedi."

Cumartesi günü İsrail'deki Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu bir açıklama yayınlayarak İsrail hükümetini rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için Hamas ile bir anlaşma yapmaya çağırdı.

Aileler grubu açıklamasında "Hamas'ın elindeki rehinelerden alınan her yaşam belirtisi, İsrail hükümeti ve liderleri için bir başka sıkıntı çığlığıdır" dedi.

"Kaybedecek bir dakikamız bile yok! Hepsini bugün geri getirecek bir anlaşmayı hayata geçirmek için çaba göstermelisiniz."

Esirlerin yakınları ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Gazze'de tutulanlarla ilgilenmemekle suçladı ve Netanyahu'yu istifaya çağırdı.

Esirlerden birinin kuzeni olan Naama Weinberg Cumartesi öğleden sonra Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında "Eğer bu yolda devam edersek sadece rehineleri değil ülkenin kendisini de kaybedeceğiz" dedi.

"Rehineler geri verilmeden zafer kazanılmaz ve kazanılamaz."

Yoğun baskılara rağmen Netanyahu ve hükümeti şu ana kadar Hamas ile bir anlaşma yapmadı.

İsrail'in Gazze'de yedi aydır sürdürdüğü saldırılarda şimdiye kadar tamamına yakını kadın ve çocuklardan oluşan en az 34.971 kişi öldü, 78.641 kişi de yaralandı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.