Hamas heyeti Kahire'de: İsrail ile ateşkes çökecek mi?

Hamas heyeti Kahire'de: İsrail ile ateşkes çökecek mi?

Hamas Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail anlaşmayı bozmayı bırakıp anlaşmaya uyana ve insani yardımların girişine izin verene kadar rehineleri serbest bırakmayacağını ilan etmişti.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, Halil el Hayya liderliğindeki bir heyetin Kahire'ye ulaştığını ve ateşkes anlaşmasının uygulanmasını takip etmek üzere Mısırlı yetkililerle görüşmelere başladığını açıkladı.

Çarşamba günü AFP'ye konuşan Filistinli bir kaynak, İsrail'in Hamas'ın rehineleri Cumartesi günü serbest bırakmaması halinde saldırıların yeniden başlayacağı tehdidinde bulunmasının ardından Katarlı ve Mısırlı arabulucuların Gazze'deki ateşkesle ilgili krizi çözmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Konuyla ilgili yorum yapma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynak şunları söyledi: “Arabulucular Amerikan tarafıyla temas halinde. İsrail'i ateşkes anlaşmasındaki insani protokolü uygulamaya zorlamak ve ikinci aşama müzakereleri başlatmak için krizi sona erdirmek üzere yoğun bir şekilde çalışıyorlar."

Ateşkes anlaşması ve İsrail tehdidi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Salı günü yaptığı açıklamada Hamas'ın Cumartesi günü rehineleri serbest bırakmaması halinde ordunun savaşı yeniden başlatacağı uyarısında bulunarak ateşkesin son günlerde tehdit altında olduğunu gösterdi.

Netanyahu yaptığı açıklamada “Hamas Cumartesi günü öğlene kadar rehinelerimizi geri vermezse ateşkes sona erecek ve ordu Hamas kesin olarak yenilgiye uğratılana kadar yoğun bombardımana devam edecek” dedi.

ABD Başkanı Trump da geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Hamas'ın "tüm rehineleri Cumartesi gününe kadar serbest bırakması" gerektiğini aksi durumda harekete geçeceğini belirtip İsrail'i destekleyen ifadeler kullanmıştı.

Hamas Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail anlaşmayı bozmayı bırakıp anlaşmaya uyana ve insani yardımların girişine izin verene kadar rehineleri serbest bırakmayacağını ilan etmişti.

İsrail ihlalleri

Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi Başkanı Seleme Maruf Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana Siyonist işgal ordusu tarafından işlenen 270'ten fazla yeni suç ve ihlalin kaydedildiğini” söyledi.

Maruf en çok göze çarpan ihlallerin “vatandaşların üzerine ateş açılması, 93 şehidin verilmesi ve onlarca kişinin yaralanması ve insani protokole uyulmaması” olduğunu da sözlerine ekledi.

Aynı bağlamda AFP, adının açıklanmaması koşuluyla konuşan Hamas'a yakın bir kaynağın şu sözlerini aktardı: “İsrail'in devam eden engellemeleri ışığında işler hala zor ve daha da karmaşık hale geliyor. İsrail'in ikinci aşama müzakerelere başlama taahhüdünde bulunmaması, işgalin ateşkes anlaşmasını sabote etmek ve saldırganlığı yeniden başlatmak amacıyla ısrarlı bir şekilde engellemeye devam ettiğini doğruluyor çünkü işgali caydıracak hiçbir şey yok.”

Aylar süren çıkmazın ardından Katar, Mısır ve ABD, 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ve 16 günlük ilk aşamayı içeren bir ateşkes anlaşmasına aracılık etmeyi başardılar ve ardından ikinci aşama için dolaylı müzakerelere başlayacaklardı. Ancak müzakereler başlamadı.

Hamas toplam beş takasta 16 İsrailli tutukluyu serbest bırakırken, İsrail yüzlerce Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Altıncı takasın ise Cumartesi günü yapılması planlanıyordu.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.