Hamas kalıcı ateşkes olmadan İsrail ile masaya oturmayı kabul etti

Hamas kalıcı ateşkes olmadan İsrail ile masaya oturmayı kabul etti

Hamas yetkilisi, ateşkesin başlaması halinde kuşatma altındaki Filistin topraklarına her gün 400 kamyona kadar yardımın girmesini talep edeceklerini söyledi.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi Pazar günü AFP'ye yaptığı açıklamada Filistinli grubun "tam ve kalıcı bir ateşkes" olmaksızın bir rehine anlaşmasını ve Gazze savaşının sona erdirilmesini görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Hamas'ın tutumundaki belirgin yumuşama, ABD, Katar ve Mısır'ın dokuz aydır süren savaşı durdurmak ve Hamas'ın elindeki rehineler ile İsrail'in alıkoyduğu Filistinlilerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmayı güvence altına almak için rakipleri görüşmelere ikna etmeye yönelik arabuluculuk çabalarının arttığı bir döneme denk geldi.

"AFP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Hamas daha önce İsrail'in tam ve kalıcı bir ateşkesi kabul etmesini şart koşmuştu.” dedi.

Yetkili, "Arabulucular esir müzakereleri devam ettiği sürece ateşkesin de devam edeceği taahhüdünde bulundukları için bu adım by-pass edildi." diye ekledi.

Yetkililer, İsrail'in daha önce Hamas'ın kalıcı ateşkes taleplerine şiddetle karşı çıktığını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın yok edilmesini ve tüm rehinelerin geri verilmesini, İsrail'in 7 Ekim saldırılarından sonra başlattığı saldırıların ana hedefi haline getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden 31 Mayıs'ta İsrail tarafından önerildiğini söylediği ve "kalıcı bir ateşkes ve tüm rehinelerin serbest bırakılması için bir yol haritası" vaat eden bir planın ana hatlarını açıklamıştı.

İsrailli bir müzakereci Cuma günü arabulucularla görüşmek üzere Doha'ya gitti. İsrail, Hamas tarafından sunulan karşı önerilerde hala "boşluklar" olduğunu ancak müzakerecinin bu hafta Doha'ya döneceğini söyledi.

Arabuluculuk konusunda bilgi sahibi bir yetkili ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns'ün de bu hafta Katar'a gideceğini söyledi.

Hamas yetkilisi Mısır ve Türkiye'nin de önümüzdeki günlerde bir anlaşmaya varmak için çabalarını artıracağını söyledi.

Yetkiliye göre Hamas, tam müzakerelerin başlaması halinde bunun iki ila üç hafta sürmesini bekliyor.

Biden İsrail'in planının ilk etapta altı haftalık bir ateşkes önerdiğini, İsrail'in Gazze Şeridi'nin nüfusun yoğun olduğu bölgelerinden çekilmesini ve 7 Ekim'de ele geçirilen bazı rehineler karşılığında Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını öngördüğünü söyledi.

Hamas yetkilisi, ateşkesin başlaması halinde kuşatma altındaki Filistin topraklarına her gün 400 kamyona kadar yardımın girmesini talep edeceklerini söyledi.

Gazze'deki sağlık bakanlığına göre İsrail'in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında tamamına yakını kadın ve çocuk en az 38,153 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.