Hariri suikastı davasında son aşama

Hariri suikastı davasında son aşama

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 13 yıl önce öldürüldüğü suikastla ilgili BM'ye bağlı özel mahkemede görülen davada karar öncesi son duruşmaya geçildi.

Lübnan'da eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürüldüğü suikastla ilgili Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nde görülen davanın son aşaması, ülkede aylardır netice vermeyen yeni hükümeti kurma süreciyle aynı döneme denk gelmesiyle dikkatleri üzerine çekti.

Refik Hariri ile 21 kişinin 13 yıl önce öldürülmesine ilişkin Hizbullah mensubu 4 zanlının gıyaben yargılandığı davanın son duruşması, Hollanda'nın Leidschendam kentinde bulunan Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nde dün başladı.

Refik Hariri'nin oğlu ve Lübnan'ın mevcut Başbakanı Saad Hariri'nin yanı sıra Eğitim Bakanı Mervan Hamade ve Kültür Bakanı Gattas Huri ile eski milletvekili Basim es-Sebi'nin katılımıyla başlayan duruşma süreci, 21 Eylül'e kadar devam edecek.

Saad Hariri, duruşma öncesinde sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Lübnan'ı savunan Refik Hariri ve tüm şehit arkadaşlarına yönelik suikastın arkasında kimin olduğu gerçeğini öğrenme tutumumuzu sürdürüyoruz. Katilin cezasını almasıyla adalet yerini bulacak." ifadelerini kullandı.

Lübnan Başbakanı, mahkeme önünde basına yaptığı açıklamada ise babasına düzenlenen suikast ile ilgili duruşmaya katılmanın zor olduğunu belirterek, "Can acıtan şeyler var ancak sorumluluk noktasında ülkenin çıkarını gözetmek zorundayız. Her zaman adalet istedik, intikama tevessül etmedik." diye konuştu.

Kararını 2019'da açıklaması beklenen Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nin açıklamasına göre, duruşmanın başından bu yana 307 tanık ifade verdi ve olayla ilgili 3 bin 128 belge incelendi.

Eski Başbakan Hariri suikastı

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri, 14 Şubat 2005'te başkent Beyrut'ta konvoyunu hedef alan ve yaklaşık iki ton bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Hedefteki Hariri ile aynı anda 21 kişinin ölümüne ve 230'dan fazla kişinin yaralanmasına yol açan saldırıda gözler Lübnan'da askeri varlığını sürdüren Suriye rejimi ve müttefiklerine çevrildi.

Hariri'nin cenazesine milyonlarca Lübnanlı katıldı ve cenaze kısa zamanda Suriye karşıtı gösterileri tetikledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.