Hariri'nin istifa hikayesi: Olumlu şok yaratmak istedim

Hariri'nin istifa hikayesi: Olumlu şok yaratmak istedim

Fransa üzerinden ülkesine döndükten sonra 22 Kasım'da istifasını askıya alan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, görevinde kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan 4 Kasım'da istifasını duyuran; ardından Fransa üzerinden ülkesine döndükten sonra 22 Kasım'da istifasını askıya alan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, görevinde kalmaya devam edeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Michel Aoun ile yeni hükümet için müzakerelere başlayan Hariri, "Eğer Hizbullah yeni dengelerle kurulacak, yeni hükümeti kabul etmezse giderim" dedi. Hariri Mayıs 2018'de yapılması planlanan seçimlerin de erkene alınabileceğinin işaretlerini verdi.

Fransız haber kanalı C News'a konuşan Hariri, gazeteci Jean Pierre Elkabbach'ın sorularını yanıtladı. Hariri "Bugün hala Başbakan mısınız?" sorusuna, "Evet, hala görevimin başında bir Başbakanım" yanıtını verdi. "Bir süreliğine mi, kalmak üzere mi?" sorusuna ise, "Eğer Cumhurbaşkanı Aoun ile diyalog devam ederse elbette kalmak üzere" dedi.

"Neden istifasını askıya aldığı" sorusu üzerine de Hariri, "Benim için Lübnan'ın istikrarı herşeyden daha önemli. Cumhurbaşkanı Aoun benden istifamı askıya almamı istediğinde kendisine bazı problemleri çözmek gerektiğini söyledim. Şimdi kendisiyle bu problemlerin çözümü için diyalog içindeyiz ve Başbakan olarak kalma kararı aldım. Sonuçlar benim için çok önemli. Lübnan'ın istikrarlı olmasını, kan akmamasını istiyorum" yanıtını verdi.

"Olumlu şok yaratmak istedim"

Lübnan'ın, Hizbullah gibi bölgesel bir problemi tek başına çözemeyeceğine işaret eden Hariri, "Çünkü Hizbullah, İran'da, Lübnan'da, Suriye'de, her yerde ve bu İran yüzünden. Ben ilişkileri geliştirmek için Riyad'a gittim. Çok büyük bir problem olduğunu görünce, olumlu bir şok yaratmak istedim. Orayla ilgili bir sürü hikaye anlatıldı ama ben kendime saklıyorum. Çünkü ben bu tartışmalara girmek istemiyorum. Benim için önemli olan Lübnan'ın istikrarı. Şimdi Lübnan'dayım ve Lübnan'ın geleceği için çalışıyorum" diye konuştu.

Riyad'daki günlerinim ülkeyi yönetme cesaretini azaltmadığını, tam tersine daha kararlı döndüğünü dile getiren Hariri, "Lübnan halkının onları birleştiren birine ihtiyacı var. Son üç haftada olup bitenler karşısında Lübnanlılar benim etrafımda birleşti. Belki de istikrarın sembolü haline geldim. Lübnan'da bu istikrarı sağlamak benim görevim. Eğer bir araya gelir ve gerçekten birlikte çalışırsak, başarabiliriz. Dünyada bizi destekleyen müttefiklerimiz, dostlarımız var" dedi.

"Riyad'da siz mi istifa etmek istediniz?" sorusuna ise Hariri, "İstifamla pozitif bir şok yaratmak istedim. İnsanlara, siyasi partilere, çok büyük bir problemimiz olduğunu, böyle devam edemeyeceğimzi söylemenin değişik bir yoluydu istifam. Çünkü Hizbullah diye bir siyasi partimiz ve İran var, ve bunlar tüm Arap ülkelerinin içlerine nüfuz etmeye çalışıyor" dedi.

"Hizbullah kabul etmezse giderim"

Cumhurbaşkanı Aoun ile yürüttükleri görüşmelerde Lübnan'ın tüm çatışmalara karşı tarafsız olmasını istediğini ve başbakanı olacağı bir hükümette, Arap ülkelerinin iç işlerine karışan bir politik parti istemediğini dile getiren Hariri, "Hizbullah buna olumsuz yanıt verirse istifa eder misiniz?" sorusuna da, "Elbette, eğer nötr, tarafsız bir hükümet istiyorsak, bir siyasi partinin Yemen'e girip Suudi Arabistan'a karşı gelmesini kabul edemeyiz. Hizbullah lideri şimdilik Yemen'de milisleri olmadığını söyledi. Savaşçıları olmadığına inanıyorum. Eğer Hizbullah yeni politik dengelerin oluşacağı yeni hükümeti kabul ederse kalırım. Eğer kabul etmezse giderim. Gitmek istemiyorum. Ama Lübnan'ın çıkarları için bunu yaparım. Hizbullah ile son derece pozitif bir diyalog sürüyor. Olumsuz konuşmak istemiyorum. Hizbullah da durumun farkında. Hepimiz şimdi bölgede nötr olmak zorundayız, Lübnan'ın çıkarları için" diye konuştu.

Erken seçim sinyali

Riyad gerginliğinin ardından Lübnan halkı arasında popülaritesi artan Saad Hariri, Mayıs 2018'de yapılması beklenen seçimlerin de öne alınabileceğini, erken seçime karşı olmadığını söyledi.

Hariri, istifa krizinin çözümünde rol alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aralarında kişisel ve iyi bir ilişki olduğunu açıkladı. Macron ile sürekli görüşmeye devam ettiklerini, Macron'un da Lübnan'ın ve bölgenin istikrarı için gece gündüz çalıştığını dile getirdi. Hariri, Macron'un Mart Lübnan'a gelmeyi planladığını da açıkladı.

Hariri, söyleşide kriz sırasında Amerika, Rusya ve AB'nin kendisine ve Lübnan'ın bütünlüğüne destek verdiğini de hatırlattı.

Hariri ayrıca, Lübnan'a ekonomik yardım için Paris'te, askeri yardım için de Roma'da, ülkede bulunan bir buçuk milyon Suriyeli göçmene yardım için de Brüksel'de Lübnan Konferansı yapılacağını açıkladı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.