Haritalarla Arakan: Katliam, göç ve etnik sorunlar
Myanmar yönetimini eliyle Arakan'da uygulanan katliamın sonuçları Arakanlı Müslümanlar için oldukça yıkıcı.
Arakan'da Müslüman nüfusa yönelik katliam ve tehcir politikası, dünyanın sessizliği neticesinde Myanmar hükümetinin amaçları doğrultusunda amaçlarına ulaştı.
Budist çeteler ve Myanmar ordu güçlerinin çeşitli bahanelerle Arakanlı Müslümanları yerleşim yerlerine yönelik saldırılarda son Birleşmiş Milletler tahminlerine göre yaklaşık 20 bin sivil katledildi. Katledilenlerin büyük bir kısmı kadın ve çocuk. Aynı zamanda çok sayıda Arakanlı Müslüman kadın da tecavüze uğradı.
Sivillere yönelik bu saldırılar karşılıksız kalırken, sayısı milyonları bulan Arakanlı Bangladeş'e göç etmek zorunda kaldı.
[PAGE]Myanmar'ın batısındaki Arakan ve Arakanlı Müslümanların göç ettiği Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesi haritada görülüyor. Myanmar yönetiminin göçe zorladığı Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş yönetimi tarafından çok "hoş karşılanmış" değil. Hükümetin Arakanlılara baskıları, geri gönderme tehdidi ve mülteci kamplarının yetersizliği Arakanlı Müslümanlar için büyük sorunlar niteliğinde.
[PAGE]Bölgede çeşitli noktalardaki mülteci kampları oldukça yetersiz ve kötü şartlarda. İnsani yarım kuruluşlarının desteğiyle hayata tutunmaya çalışan Arakanlılar, şiddetten kaçtıktan sonra Muson yağmurları gibi doğal afetlerde de can kayıpları yaşayabiliyor. Bölgede sağlıklı içme suyu, gıda ve ilaç maddeleri gibi temel ihtiyaçlara erişim de büyük bir problem.
[PAGE]Arakanlı Müslümanlara Myanmar hükümeti ve Budist çetelerin uyguladığı şiddet, 1970 yılından bu yana birçok Arakanlı Müslümanın ülke dışına kaçmasıyla sonuçlandı. Halen dünyanın dört bir yanında sayıları milyonları bulan Arakanlı Müslüman mülteci durumunda.
[PAGE]Myanmar'da etnik çeşitlilik de oldukça fazla. 135 azınlığın resmi olarak tanındığı ülkede adı şiddet olaylarına konu olan tek etnik azınlık bölgesi Arakan değil. Ancak Arakan'da yaşanan kadar geniş kapsamlı bir katliam ve tehcir politikası ülkenin başka bir noktasında yaşanmış değil. Dünyanın sessizliği ve tepkisizliği de eklendiğinde, Arakan sorunu "kanayan bir yara" olma vasfını uzun yıllar daha sürdürecek gibi görünüyor.
Kaynak: Mepa News