Hasan Karakaya kimdir?
Türkiye'nin tanınmış İslam alimlerinden Hasan Karakaya.
Türkiye'nin tanınmış İslam alimlerinden olan Hasan Karakaya, 1943 yılında Erzurum´un İspir ilçesine bağlı olan Mezraa (Demirgöze) köyünde doğdu.
Çocukluğu ve ilk eğitimi
Çiftçilikle uğraşan ailesinin üçüncü çocuğu ve ilk erkek çocuğuydu. Babası köyün "sıhhiyesi" olarak bilinirdi.
İlk eğitimini doğduğu köyde alan Karakaya, yine bu köyde Kuran hafızlığını 11 yaşında tamamladı.
Hafızlığını tamamlamasının ardından Sonra Erzurum'a giderek burada Kuran ve sonra Arapça eğitimine devam etti.
Bu yıllarda camilerde sohbetler ve dersler vermeye başladı. 15 yaşlarındayken Diyarbakır'da verdiği bir sohbet sebebiyle Türk Ceza Kanunu'nun 163'üncü maddesine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle sorgulandı, ancak çocuk yaşta olduğu için serbest bırakıldı.
İligili madde şuydu: "Devletin sosyal ve ekonomik veya siyasi veya hukuki düzenini, kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla veya siyasi amaçla veya siyasi menfaat temin ve tesis eylemek maksadıyla, dini veya dini hissiyatı veya dince mukaddes tanınan şeyleri alet ederek (...) propaganda yapan veya telkinde bulunan kimse, beş yıldan on yıla kadar hapisle cezalandırılır."
Bu olayın ardından hukuk eğitimi almaya karar verdiği ifade edilir.
Suriye ve Lübnan yılları
1956 yılında İstanbul'a giden ve ilim tahsiline burada devam eden Karakaya, İstanbul'da geçen 4 yılın ardından ilim tahsilini sürdürmek için yurtdışı yolculuğuna çıkacaktır.
Zorlu bir yolculuk sonucu 1960 yılında, 17 yaşındayken Suriye'nin başkenti Şam'a ulaşan Karakaya, burada 3 sene eğitim gördü ve icazet aldı.
1963 yılında ise Şam'dan yürüyerek Beyrut'a ulaştı. Burada da ilim tahsiline devam eden Karakaya, bu yıllarda camiler ve medreselerde kaldı. Burada özellikle Kuran üzerindeki hakimiyetini artırdı.
Mısır
1965 yılında, yurtdışına çıkarken varmayı hedeflediği ülke olan Mısır'a gitti. Burada uzun uğraşlar sonucu El Ezher'e girdi. Ezher'de orta öğrenimini tamamlayan Karakaya, bunun ardından Arap Dili ve Edebiyatı'nı bitirdi ve Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okumaya başladı. Mısır'da Fransızca ve İngilizce de öğrendi. Buradaki yaşamı sırasında yaz tatillerinde Almanya'ya çalışmaya giderek geçimini temin etmeye çalıştı.
Hasan Karakaya'nın gençlik yılları
Mısır'daki Türk öğrencilerin kurduğu yapılara liderlik etti. Buradaki öğrencilerin yaşadıkları sorunları, Mısır ziyareti esnasında arkadaşlarıyla birlikte dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil'e aktardı. Sorunun çözüleceğini söyleyen Çağlayangil Türkiye'ye döndükten sonra Karakaya ve arkadaşlarından yaklaşık 50 kişi vatandaşlıktan çıkarıldı.
Türkiye'ye dönüşü
1976 yılında Türkiye'ye haymatlos, yani hiçbir ülkenin vatandaşı olmadan döndü. Daha sonra Türk vatandaşlığını tekrar aldı. Kahire Üniversitesi'ndeki kaydını İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne aldırdı. Bir süre sonra buradan mezun oldu.
İstanbul'da İslami hareketlerin içerisinde yer aldı, 1981-1985 yılları arasında İlim Yayma Vakfı'nda müdürlük yaptı. Çalışmaları sebebiyle özellikle 1980 askeri darbesi sonrası kendisine davalar açıldı ve yargılandı. Buna rağmen çalışmalarına devam etti, birçok yerde dersler verdi ve ilmi konulara eğildi.
Hasan Karakaya, 49 yaşında kalbinden dolayı sağlık sorunları yaşamaya başladı. İlerleyen yıllarda da kalbine bu sorun sebebiyle pil takıldı.
1970’li yıllardan beri Türkiye'de İslami faaliyetlerde yer alan ve İslami camia için sembol isimlerden biri olan Hasan Karakaya, kurucusu olduğu İmam Buhari Vakfı bünyesinde çalışmalarını yürütüyordu.
Karakaya, 20 Mart 2018 günü vefat etti.
Kaynak: Mepa News