Hasan Nasrallah'ın hedef alındığı İsrail saldırısıyla ilgili neler biliniyor?

Hasan Nasrallah'ın hedef alındığı İsrail saldırısıyla ilgili neler biliniyor?

Cuma akşamı Beyrut'u vuran bir dizi hava saldırısının Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığı belirtiliyor.

İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada Hizbullah'ın Beyrut'un güneyinde yer alan merkezi karargahını bombaladığını duyurdu.

İsrail ordusu, 2006 yazında iki taraf arasında yaşanan savaştan bu yana en büyük saldırıyı sığınak delici bombalarla gerçekleştirdi.

Beyrut'ta ne oldu?

İsrail'e ait savaş uçakları Cuma günü akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine bir dizi hava saldırısı düzenledi. İsrail'in saldırıda F-35 tipi savaş uçaklarını kullandığı düşünülüyor.

İsrail saldırısında kim hedef alındı?

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Beyrut'un güneyinde düzenlediği saldırıda Hizbullah'ın “merkez karargahının” hedef alındığını söyledi.

Hagari söz konusu karargahın Beyrut'un güney banliyölerinin orta kesimindeki konutların altında yer aldığını da sözlerine ekledi.

İsrail Ordu Radyosu hedefin Hizbullah'ın karargahı olduğunu ve asıl hedefin Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah olduğunu bildirdi.

Hizbullah'a yakın bir kaynağa göre saldırılar, parti ve yetkililerin kurumları, genel merkezleri ve ofislerini içeren bir yerleşim bölgesinde bulunan binaları hedef aldı.

İsrail Kanal 12, Nasrallah'ın hedef alınmasının uzun süredir planlandığını ve bugün büyük öneme sahip bir istihbaratın da gelmesiyle genel merkezin hedef alındığını bildirdi.

İsrail Ordu Radyosu, İsrail istihbaratının değerlendirmesine göre, saldırılarda İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü'nün bir dizi üst düzey ismi de öldürülmüş olabilir.

Hasan Nasrallah'ın akıbeti

İsrail medyasının özel kaynaklara dayandırdığı haberine göre Hasan Nasrallah'ın saldırı sırasında merkez karargahında olup olmadığı henüz kesin değil.

Aralarında Yediot Aharonot ve Channel 12'nin de bulunduğu İsrail medya kuruluşları saldırının hedefinin Hasan Nasrallah olduğunu ve ordunun şu anda Nasrallah'ın hedef alınan bölgede olup olmadığını araştırdığını bildirdi.

Kanal 12 üst düzey bir İsrailli yetkilinin "Nasrallah'ı ortadan kaldırma operasyonunun başarılı olduğuna dair göstergeler olumlu" sözlerini aktardı.

Axios'un üst düzey bir İsrailli yetkiliden aktardığına göre Nasrallah'ın saldırı bölgesinde olduğuna dair göstergeler var ve canlı çıkma ihtimali çok düşük.

Hizbullah'a yakın bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail saldırısında altı binanın tahrip olduğunu ancak Nasrallah'ın "iyi durumda" olduğunu söyledi.

İran'ın Tasnim haber ajansı güvenlik kaynaklarının Hasan Nasrallah ve Haşim Seyfeddin'in (Hizbullah'ın yürütme konseyi başkanı) güvenli bir yerde olduklarını ve İsrail medyasında çıkan haberlerin doğru olmadığını söylediklerini aktardı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü operasyonun gerçekten Nasrallah'ı hedef alıp almadığını söylemekten kaçınırken Pentagon da Nasrallah'ın hayatta olup olmadığı konusunda yorum yapmayı reddetti.

Al Jazeera'nin Lübnan büro şefi Mazin İbrahim, Hizbullah'ın İsrail saldırısı konusunda şu ana kadar tamamen sessiz kaldığını, neler olduğuna dair net bilgi alma girişimlerinin sessizlikle karşılandığını ve görüştüğü bazı kaynaklara göre partinin yakın zamanda konuyla ilgili bir açıklama yapmayı planlamadığını söyledi.

Kayıplar ve yıkım

Lübnanlı bir tıbbi kaynak Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Beyrut'un güneyinde düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananların olduğunu söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğünü, 76 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bakanlık, olay yerindeki enkazın kaldırılmaya devam ettiğini ve ölü sayısının artmasının beklendiğini söyledi.

AFP'ye konuşan Hizbullah'a yakın ismi açıklanmayan bir kaynak saldırının düzenlendiği bölgede altı binanın tamamen yerle bir olduğunu söyledi.

ABD'nin pozisyonu

Bir Pentagon sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in Beyrut'taki saldırısından önceden haberdar olmadığını ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in operasyon devam ederken İsrailli mevkidaşıyla görüştüğünü söyledi.

Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, ABD'nin operasyona müdahil olmadığını söyledi ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın Austin'e operasyon hakkında ne söylediğini açıklamayı reddetti.

Ancak İsrail Yayın Kurumu üst düzey bir yetkiliye dayanarak İsrail'in Beyrut'taki saldırı konusunda ABD'yi bilgilendirdiğini aktardı. Ancak bu bilgilendirmenin operasyondan dakikalar önce yapıldığı iddia ediliyor.

Lübnan'ın tutumu

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Beyrut'a yönelik yeni saldırının İsrail'in ateşkes çağrılarını görmezden geldiğini kanıtladığını söyledi.

Mikati uluslararası toplumun İsrail'in Lübnan'a karşı yürüttüğü imha savaşını durdurması gerektiğini vurguladı.

BM'nin tutumu

Birleşmiş Milletler Cuma günü yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde yoğun nüfuslu bir bölgeye düzenlediği saldırıları büyük bir endişeyle takip ettiğini belirtti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric düzenlediği basın toplantısında “Birleşmiş Milletler Beyrut'a yönelik saldırıları büyük bir endişeyle takip ediyor” dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.