Hayatta kalmak için kaz: Doğu Guta'nın yer altı tünelleri
Şam'ın yakınlarında bulunan ve Esed rejimi tarafından aralıksız bombardımana tutulan Doğu Guta'da insanlar hayatta kalabilmenin yolunu kazmakta görüyor.
Doğu Guta halkı kazdığı tünellerde yaşam mücadelesi veriyor.
Qusay Noor'un çektiği fotoğraflar hala çok sayıda insanın yaşadığı (380.000 kadın, çocuk ve yaşlılar dahil) Doğu Guta'da çok kötü koşullarda yaşadığına dair ışık tutmakta. Tüneller ise havasız ve nemli.
Doğu Guta sağlık hizmetinden neredeyse tamamen yoksun.
Rusya destekli bombardımanda binlerce kişi yaralandı, 500 kişinin ise hayatını kaybettiği rapor ediliyor. Hastaneler ise borbardımanda ana hedef. Bir çoğu içindeki yaralılar ve doktorlarla birlikte çöktü. Hastanelerin de bombalanması bombardımanın sivil-savaşçı ayırt etmeksizin sadece öldürmeye yönelik olduğu hususunda bir kamuoyu oluşturdu.
BM tarafından uygulanan ateşkes, 22 Şubat Perşembe gününden 24 Şubat Cumartesi gecesi ertelendi ve bu gecikme aralığında 180 kişi öldü. Bunların arasında 26 kadın ve 42 çocuk var.
Şam rejimiyse bombardımanına 24 Şubat'tan sonra da devam etti. Pazar günü de devam eden hava saldırılarının ardında Esed'e bağlı güçler şehre karadan girme denemesinde bulundular.
Binlerce Doğu Gutalı evlerini kaybetti. Doğu Gutalılar hayatta kalmanın ve barınmanın yolunu sığınak kazmakta buluyorlar. Derme çatma barınaklar Esed'in hiç bir anlaşmayı kabul etmeyen acımasız bombardımandan kaçan kadın çocuk ve erkeklerle dolu.
7 yıllık kuşatma en tehlikeli sürecinde ve bombardımanlar durmaksızın devam ediyor. Binlerce çocuk havalandırma ve ışık olmayan sığınaklarda zor koşullar altında hayatını devam ettirmekte. Ayrıca kimyasal saldırılara başlayan Esed rejimi, havasızlıkla boğuşan bu insanların temiz havalarını dahi zehirlemekte. Son günlerde klor gazı zehirlenmelerinden hayatını kaybeden kişilerin olduğu kaydediliyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezine göre 2011 yılında çatışmanın başlamasından bu yana Doğu Guta'daki savaşla 1463 çocuk hayatını kaybetti.
Kuşatma BM Güvenlik Konseyi'nin Pazar günü yaptığı toplantıya ve Kuveyt-İsveç'in rejimden ateşkes talebine rağmen devam etti.
Doğu Guta'ya son beş haftadır bir blokaj uygulandı; aileler ve hastaneler gıda, yakıt ve tıbbi malzemelerden mahrum.
Doğu Guta sakinleri ateşkesten ümitli bir şekilde yer altı sığınaklarında kurtarılmayı bekliyorlar.
Kaynak: Mepa News