Hindistan ABD yaptırımlarına rağmen neden S-400 aldı?
Hindistan ile Rusya arasında imzalanan S-400 hava savunma anlaşması, ABD-Hindistan ilişkilerine en büyük diplomatik darbelerden biri olarak kabul edildi.
Öyle ki Yeni Delhi’den Washington’a “Yaptırım uygulansın ya da uygulanmasın, Moskova’dan uzak durulmayacak” mesajı verildi. Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Hindistan ziyareti yalnızca Washington’dan değil, Çin, Pakistan ve İran tarafından da yakından takip edildi.
'ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele' yasası
Washington, geçtiğimiz ağustos ayında Trump tarafından yasallaştırılan “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele (CAATSA)” başlıklı geniş bir yasa uyarınca Rusya savunma sektörüyle geniş çaplı anlaşmalar imzalayan herkese yaptırım uygulama tehdidinde bulundu. Yasa, Moskova’nın Kırım’ı ilhakını, Suriye’deki rolünü ve 2016 ABD Başkanlık seçimlerine müdahalesini cezalandırma amacı taşıyor.
Aynı şekilde Washington, Rusya’dan “S-400” hava savunma sistemleri ve savaş uçağı satın alması dolayısıyla geçtiğimiz ay Pekin’e de yaptırım uyguladı.
Öte yandan ABD Savunma Bakanı James Mattis, Senato’ya Hindistan’ı mevcut yaptırımlardan muaf tutma çağrısı yaptı. ABD Pasifik Kuvvetleri Komutanı Oramiral Harry Harris, Hindistan’ın “Hint-Pasifik bölgesinde stratejik ortaklık” modeli olduğunu belirtti. Bağımsız dış politikasıyla bilinen Hindistan, Rusya’nın hala ana silah tedarikçisi konumunda.
Hindistan, ABD uyarılarını neden görmezden geldi?
Hindistan’ın başta ABD baskısı olmak üzere dış baskı karşısındaki direnci, iki önemli etkene dayanıyor; Hindistan’ın çıkarına ve iç girişimlerden yana olan “Rusya’nın son dönemde askeri bir güç olarak statüsünü yeniden tesis etme” ve “stratejik bağımsızlığı ortaya koyma”.
Hindistan, dünyadaki en yüksek kalkınma oranlarına sahip ülkeleri içeren ve son yıllarda uluslararası alanda etki kazanan “Şanghay İşbirliği Örgütü” ve “BRICS” gibi oluşumların da kilit üyelerinden biri. Hindistan ve Rusya, diğer üye devletlerle birlikte (Güney Afrika, Brezilya ve Çin) diğer uluslararası oluşumlar karşısında jeopolitik bir cephe oluşturmaya çalışıyor.
ABD, Hindistan için neden kendi yasalarını ihlal ediyor?
Hindistan’a yönelik istisnalar, Washington’un Moskova’ya karşı yürüttüğü kampanyanın başarısı hakkında şüphelere neden olabilir. Fakat ABD’liler, Hindistan’ın önemini, kaybetmek istemedikleri bir ülke olarak nitelendiriyor.
Hindistan ayrıca Trump’ın Pekin’i yenilgiye uğratma planının da önemli bir bileşeni. Bölgedeki güç dengesi, geçtiğimiz yıl Himalaya’daki askeri gerginlikte olduğu gibi rakip olarak Hindistan ve Çin mücadelesinde karmaşık bir durumda. Ancak Çin, “Yeni Delhi’nin ABD’nin etkisine sürüklenmesini önlemek için” Hindistan’ın güvenini kazanmaya çalışıyor.
ABD’nin Modi’ye sırtını dönmesini engelleyen ikinci sebep ise petrol. Zira Hindistan’a yönelik genel ihracat, yüksek petrol ihracatı sayesinde Ağustos ayında yüzde 20’den fazla bir artış gösterdi.