Hindistan'da çiftçilerin zaferi: Tartışmalı tarım yasaları kaldırıldı
Hindistan Başbakanı Modi yanlış anlaşıldığını iddia ettiği tarım yasalarını ülkedeki çiftçilerin tepkisini çektiği ve düzenlenen protestolar nedeniyle kaldırdığını duyurdu.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi tartışmalı üç tarım yasasının kaldırıldığını duyurdu.
Bu tarım yasaları Hindistanlı çiftçilerce Eylül 2020'den bu yana yoğun biçimde tarımda tekelleşmeye yol açacağı, küçük üreticileri büyük üreticiler karşısında savunmasız bırakacağı gerekçesiyle eleştiriliyordu.
Modi bu yasaların kaldırıldığına dair yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında bu yasaların aslında küçük üretimcileri de korumaya yönelik olduğunu belirtti.
Ama yasaların doğru anlaşılmadığını iddia ederek ülke çapında oluşan tepki nedeniyle yürürlükten kaldırıldıklarını duyurdu.
Hindistan'daki çiftçi protestolarının sebebi ne?
Seçimlerden önce alınan bir karar
Bu kararın Hindistan'daki tarımsal üretimin yoğun yapıldığı ve önemli eyaletlerde gerçekleştirilecek seçimlerden önce alınıp duyurulması dikkat çekti.
Tarihi olarak tarımda zengin potansiyelli bir coğrafya olarak bilinen Hindistan'ın 3 trilyon doları aşan ekonomisinin %17'si tarıma dayanıyor.
Bu da tarımsal üretimin ekonomik büyüklüğünde Hindistan'ı Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük ülkesi yapıyor. Bu sıralamada ABD ise üçüncü sırada bulunuyor.
Hindistan ekonomisinde tarımın bu önemli yeri nedeniyle tarım politikaları ülkede oldukça önemseniyor.
Kaynak: Mepa News