Hindistan'da teravih namazı kılan Müslüman öğrenciler saldırıya uğradı
Hindistan'ın Gujarat eyaletinde üniversite yerleşkesinde teravih namazı kılan bir grup Müslüman genç, Hindu çetelerin saldırısına uğradı.
Yerel basının bildirdiğine göre, Hindistan'ın batısındaki Gujarat eyaletinde bir üniversite yurdunu basan aşırı sağcı bir Hindu çetesinin, mübarek Ramazan ayında teravih namazı kılan bir grup öğrenciye saldırması sonucu en az dört yabancı öğrenci yaralandı.
Başbakan Narendra Modi'nin memleketi olan eyaletteki yerel polis Gujarat Üniversitesi'ndeki saldırıyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını açıklarken, Hindistan Dışişleri Bakanlığı Pazar günü "faillere karşı sert önlemler" alma sözü verdi.
Öğrenciler yerel basına, Ahmedabad'da bulunan üniversite kampüsünde cami bulunmadığı için küçük bir grubun Cumartesi gecesi teravih namazı için erkek yurdu binasında toplandığını söyledi. Kısa bir süre sonra, sopalar ve bıçaklarla silahlanmış bir kalabalığın yurdu bastığını, onlara saldırdığını ve odalarını yağmaladığını söylediler.
Medyaya konuşan öğrencilerden biri, "15 kişilik bir öğrenci grubu namaz kılarken üç Hindu geldi ve dini sloganlar atmaya başladı. Burada namaz kılmamıza karşı çıktılar” ifadelerini kullandı.
"Bir süre sonra yaklaşık 250 kişi geldi ve dini sloganlar atmaya başladılar ve yurt binasını tahrip ettiler."
Afganistanlı bir öğrenci yerel NDTV kanalına şunları söyledi: "Odaların içinde de bize saldırdılar. Dizüstü bilgisayarları, telefonları kırdılar ve motosikletlere zarar verdiler."
X'te yayınlanan videolarda öğrenci yurtlarının yağmalandığı ve bir kalabalığın sopalarla öğrencilerin motosikletlerini tahrip ettiği görüldü.
International students (Africa, Uzbekistan, Afganistan etc) studying in Gujarat University @gujuni1949 claim they were beaten up, Stones thrown at them and at their hostel (A-Block), Vehicles destroyed while they were offering Ramazan Taraweeh at a place inside the hostel A-Block… pic.twitter.com/ogJ3h7FUin
— Mohammed Zubair (@zoo_bear) March 16, 2024
Afrikalı bir öğrenci yurttan çektiği videoda "Bu şekilde hayatta kalamayız" dedi.
Arka planda ise yüksek sesli bağırışlar ve kalabalık tarafından parçalanan, kırılan ve ezilen eşyaların sesleri duyuluyor.
Afrikalı öğrenci, "Hindistan'a okumak için geldik ve şimdi sırf Ramazan zamanı olduğu ve Müslümanlar namaz kıldığı için saldırıya uğruyoruz. Şimdi motosikletleri parçalıyorlar, her şey yerle bir ediliyor" dedi.
Indian Express haber sitesi Afganistan, Özbekistan, Sri Lanka, Bangladeş ve çeşitli Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin saldırıya uğramasının ardından iki öğrencinin ciddi şekilde yaralandığını ve hastanede tedavi altına alındığını bildirdi.
"Faillere karşı sert önlemler alınmalı"
Ahmedabad Emniyet Müdürü GS Malik Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dün saat 22:30 sularında bir grup öğrenci ibadet ediyordu ve yaklaşık 20-25 kişi gelip neden burada ibadet ettiklerini ve bunun yerine camiye gitmeleri gerektiğini sordu.” dedi.
"Aralarında bir tartışma çıktı, taşlar atıldı ve odaları dışarıdan gelen kişiler tarafından tahrip edildi."
Malik, 20-25 kişi hakkında şikayet alındığını ve zanlılardan birinin tespit edildiğini de sözlerine ekledi. Olayı soruşturmak üzere dokuz ekibin kurulduğunu söyledi.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı X'te yaptığı açıklamada eyalet yönetiminin "faillere karşı sıkı önlemler aldığını" söyledi.
Saldırıda yaralanan öğrencilerin tedavilerinin ardından hastaneden taburcu edildiği belirtildi.
Güneydeki Haydarabad kenti milletvekili Asaduddin Owaisi, Başbakan Modi ve İçişleri Bakanı Amit Shah'a "güçlü bir mesaj göndermek için olaya müdahale etmeleri" çağrısında bulundu.
Owaisi sosyal medya hesabında, "Ne kadar utanç verici. Sadakatiniz ve dini sloganlarınız sadece Müslümanlar dinlerini barışçıl bir şekilde yaşadıklarında ortaya çıkıyor.” yazdı.
Hindistan'ın Dışişleri Bakanı S Jaishankar'ı etiketleyerek "İçerideki Müslüman karşıtı nefret Hindistan'ın iyi niyetini yok ediyor" diye ekledi.
Gujarat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Neerja A Gupta yerel basına yaptığı açıklamada uluslararası öğrencilerin "kültürel duyarlılık" konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledi.
"Bunlar yabancı öğrenciler ve yurtdışına gittiğinizde kültürel duyarlılığı öğrenmelisiniz. Bu öğrencilerin bir oryantasyona ihtiyacı var. Onlarla oturup kültürel oryantasyon sağlayacağız ve güvenliklerini nasıl güçlendireceğimizi görüşeceğiz." dedi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera