Hizbullah İsrail'in olası saldırısı karşısında ne yapacak?

Hizbullah İsrail'in olası saldırısı karşısında ne yapacak?

Hizbullah'tan bir kaynak Lübnan'ın güneyine yapılacak herhangi bir kara saldırısının Celile'ye atılacak bir 'ilk adımla' karşılık bulacağını söyledi

İran'a bağlı Lübnanlı gruptan üst düzey bir kaynak, Hizbullah'ın İsrail'in "şiddetli" saldırı tehditlerini ciddiye aldığını ve buna uygun şekilde karşılık vereceğini söyledi.

Salı günü Al Jazeera'ye konuşan ve ismi açıklanmayan yetkili, İsrailli yetkililer tarafından "sınırlı ama önemli" olarak tanımlansa da Hizbullah'ın her türlü saldırıyı bir saldırganlık olarak değerlendireceğini söyledi.

Katar merkezli haber kanalına konuşan kaynak, aracıların Hizbullah'tan beklenen İsrail saldırısına karşılık vermemesini talep ettiğini ancak grubun bunu reddettiğini söyledi.

Kaynak, "İsrail'in herhangi bir saldırısına kesinlikle karşılık vereceğiz" diye konuştu.

"Olası bir saldırıya verilecek yanıtın biçimine ve boyutuna direniş liderliği karar verecek."

Kaynak ayrıca Hizbullah'ın İsrail'in güney Lübnan'a kara saldırısı düzenlemesini beklemediğini söyledi.

Ancak İsrail'in bu adımı atmasının Hizbullah'ın "Celile'ye atmak ilk adımı atması" için bir teşvik olacağı ifade edildi.

Bu yorumlar, İsrailli yetkililerin hafta sonu işgal altındaki Golan Tepelerinde 12 Suriyeli gencin ölümüne neden olan saldırıya misilleme olarak Lübnan'a saldırma tehdidinde bulunduğu bir sırada geldi.

İsrail saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tuttu ancak Lübnanlı grup saldırının sorumluluğunu şiddetle reddetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazartesi günü Mecdel Şems'te saldırının gerçekleştiği yeri ziyareti sırasında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsrail bu olayın öylece geçiştirilmesine izin vermeyecek ve veremez. Cevabımız çok sert olacak" dedi.

İsrail vatandaşlığına kabul edilmeyen bölge sakinleri Netanyahu'nun ziyaretini protesto ederken, bazıları Netanyahu'yu "katil" olarak nitelendirdi.

Ziyaretten kısa bir süre sonra bazı bölge sakinleri bir bildiri yayınlayarak İsrailli yetkililerin kendileri adına daha fazla kan dökülmesini meşrulaştırmaya yönelik kışkırtmalarını kınadı.

Dini ve Dünyevi Komisyon tarafından yayınlanan bildiride misilleme çağrıları reddedildi.

Komisyon, "[Golan] çocuklarımızın kanı pahasına Mecdel Şems'in adını siyasi bir platform olarak kullanma girişimlerini ve [onlar adına] izinsiz açıklamalar yapılmasını reddediyor" dedi.

"Arap, İslami, tek tanrılı inançlarımıza dayanarak, çocuklarımızın intikamı adı altında tek bir damla kanın dökülmesini reddediyoruz.”

Büyük bir savaş çıkmasından korkuluyor

Bu arada, İsrail'in olası bir saldırısı sonucunda bölgede büyük bir savaş çıkacağına dair korkular da devam ediyor.

Reuters'a göre ABD, gerilimin daha da tırmanmasını önlemek amacıyla İsrail'i Beyrut'u ya da önemli sivil altyapıyı bombalamaktan vazgeçirmek için diplomatik çabalara öncülük ediyor.

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı Elias Bou Saab, "Eğer sivilleri vurmaktan kaçınırlarsa ve Beyrut ile banliyölerinden uzak dururlarsa, o zaman saldırıları iyi bir şekilde hesaplanmış olabilir" dedi.

Ancak Reuters'a konuşan kaynaklar, İsrail'in Beyrut'u ya da sivil altyapıyı bombalamaktan kaçınacağına dair herhangi bir taahhütte bulunmadığını söyledi.

İsrailli yetkililer de haber ajansına yaptıkları açıklamada "Hizbullah'a zarar vermek istediklerini ancak Orta Doğu'yu kapsamlı bir savaşa sürüklemek istemediklerini" söyledi.

Gerilimin arttığı bir ortamda birçok ülke vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulunurken büyük uluslararası havayolu şirketleri de Beyrut'a uçuşlarını askıya aldı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Salı günü, kapsamlı bir savaş ihtimali konusunda endişelerini dile getiren en son dünya lideri oldu.

Meloni İsrail'i misilleme "tuzağına" düşmemeye çağırdı ve gerilimin tırmanmasını önlemek için diplomatik çabaların sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum