Hizbullah'ın iki numaralı ismi Naim Kasım: İsrail ile savaş istemiyoruz

Hizbullah'ın iki numaralı ismi Naim Kasım: İsrail ile savaş istemiyoruz

AFP'nin verilerine göre Ekim ayı başından bu yana Lübnan'da 142'si sivil olmak üzere 623 kişi hayatını kaybetti.

Hizbullah'ın iki numaralı ismi Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan sınırına yakın bölgelerde yerinden edilmiş 100.000 kişiyi evlerine geri döndürmeyi amaçlayan olası kapsamlı operasyonunun yüzbinlerce kişiyi daha yerinden edeceği uyarısında bulundu.

İran'a bağlı Lübnanlı grubun iki numaralı ismi Naim Kasım, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın İsrail'in Lübnan sınırında "güvenliği yeniden tesis etmeye" kararlı olduğunu söylemesinin ardından konuştu.

Gallant geçen hafta İsrail askerlerine hitaben yaptığı konuşmada, "kuzeyde olabilecek her şeye hazırlıklıyız" demişti.

"İsrail'le savaşa girmek gibi bir niyetimiz yok"

Kasım Beyrut'ta yaptığı bir konuşmada şunları söyledi: "Savaşa girmek gibi bir niyetimiz yok, çünkü bunun yararlı olmayacağını düşünüyoruz.Ancak İsrail bir savaş başlatırsa bununla yüzleşeceğiz ve her iki tarafta da büyük kayıplar olacak" dedi.

"Eğer böyle bir savaşın yerinden edilen 100.000 kişinin evlerine dönmesine izin vereceğini düşünüyorlarsa... şu uyarıyı yapıyoruz: Yüz binlerce kişinin daha yerinden edilmesine hazır olun."

Hizbullah, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısının ardından müttefiki Hamas'ı desteklemek için İsrail güçleriyle neredeyse günübirlik ancak gerilimi yükseltmeyecek şekilde kontrollü bir çatışma sürecine girdi.

Ancak İsrail bu sırada Hizbullah'ın birçok üst düzey ismini düzenlediği hava saldırılarında öldürdü.

Her iki ülkenin sınır bölgesinde yaşayan binlerce insan çatışmalar nedeniyle yerlerinden oldu.

Cumartesi akşamı İsrail ordusu, hava kuvvetlerinin Lübnan'ın doğusundaki Beka Vadisi'nde iki noktada ve güneyde altı noktada Hizbullah'a ait olduğu iddia edilen silah depolarını vurduğunu açıkladı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Beka'nın kuzeyinde, İsrail sınırından yaklaşık 140 kilometre uzaklıktaki Hermel bölgesinde düzenlediği saldırıda yaralanan dört kişi arasında üç çocuğun da bulunduğunu açıkladı.

Hizbullah'a yakın bir kaynak saldırının grubun kalelerinden biri olarak kabul edilen bir bölgedeki çiftliği hedef aldığını söyledi.

Kaynak, Baalbek yakınlarındaki Serine köyüne düzenlenen ikinci bir saldırıda ise "gıda ürünlerinin depolandığı depoların" hedef alındığını sözlerine ekledi.

AFP'nin verilerine göre Ekim ayı başından bu yana Lübnan'da 142'si sivil olmak üzere 623 kişi hayatını kaybetti.

İsrail tarafında ise işgal edilmiş Golan Tepeleri de dahil olmak üzere, en az 24 asker ve 26 sivilin öldüğü açıkladı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum