Hizbullah: İsrail ile savaşa hazırız ancak bunu istemiyoruz

Hizbullah: İsrail ile savaşa hazırız ancak bunu istemiyoruz

Şeyh Naim Kasım yaptığı açıklamada Hizbullah'ın İsrail ile çatışmayı genişletmek istemediğini ancak 'İsrail'in herhangi bir zafer kazanmasına da izin vermeyeceklerini' söyledi.

Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalar alevlenmeye devam ederken grubun lider yardımcısı, Lübnanlı silahlı grup Hizbullah'ın İsrail ile çatışmayı genişletmek istemediğini ancak kendisine dayatılan her türlü savaşa hazır olduğunu söyledi.

Lübnanlı grubun lider yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Hizbullah'ın "savaşa hazır olduğunu ve İsrail'in herhangi bir zafer kazanmasına izin vermeyeceğini" söyledi.

Şeyh Naim Kasım, "İsrail'in Lübnan'daki savaşı genişletmesi İsrail'de yıkım, tahribat ve göçle karşılık bulacaktır” dedi ve ekledi:

"Eğer İsrail kapsamlı bir savaş istiyorsa, biz buna hazırız."

İran'a bağlı Hizbullah ve İsrail'in son sekiz aydır İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarına paralel olarak karşılıklı çatışmaları, ağır silahlara sahip taraflar arasında daha geniş çaplı bir çatışmanın patlak verebileceği endişelerini arttırdı.

Naim Kasım, Lübnan cephesinin Gazze'ye kalıcı olarak bağlı olduğunu söyledi ve grubun Gazze'ye desteğini defalarca "nihai" olarak tanımlayan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ifade ettiği benzer görüşleri yineledi.

Aylardır inişli çıkışlı bir seyir izleyen sınır ötesi şiddet son günlerde tırmanışa geçti. Hizbullah Salı günü, İsrail'in Lübnan'a yönelik ölümcül saldırısına bir yanıt olarak İsrail askeri kışlasına ikinci gün üst üste bir insansız hava aracı filosu gönderdiğini duyurdu.

"Sürdürülebilir bir gerçeklik değil"

İsrail ve Hizbullah arasında 2006'daki savaştan bu yana en şiddetli çatışmalar yaşanırken, sınırın her iki tarafında on binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İsrailli bir yetkili, İsrail savaş kabinesinin Salı günü ilerleyen saatlerde toplanacağını ve ağırlıklı olarak kuzey cephesini görüşeceğini söyledi.

İsrail hükümet sözcüsü David Mencer Salı günü yaptığı açıklamada kuzeydeki çatışmaların "sürdürülebilir bir gerçeklik" olmadığını söyledi.

İsrail'in bölgeden tahliye edilen on binlerce İsraillinin güvenliğini sağlamaya ve evlerine dönmelerini temin etmeye kararlı olduğunu söyledi.

"Bunun diplomatik yollarla mı yoksa güç kullanarak mı gerçekleştirileceğine karar vermek Hizbullah'a kalmıştır" dedi.

"Biz bu ülkeyi savunuyoruz ve vereceğimiz karşılık kimseyi şaşırtmamalı."

Gerilimi azaltmaya yönelik diplomatik çabaların merkezinde yer alan ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey danışmanı Amos Hochstein geçen hafta İsrail ile Lübnan arasında aşamalı olarak uygulanacak bir kara sınırı anlaşmasının çatışmayı azaltabileceğini söyledi.

İsrail Lübnan'da birkaç kez savaşa girdi.

İsrail'in savaş kabinesinde yer almayan sağcı ve iktidardaki Likud Partisi üyesi Eğitim Bakanı Yoav Kisch Pazartesi günü İsrail Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada İsrail'in "Hizbullah'ı ... Lübnan'ın Sur kenti yakınlarında, sınırdan 19 km uzaklıkta Akdeniz'le buluşan Litani nehrinin ötesine sürmek için savaşa girmesi gerektiğini" söyledi.

İsrail saldırıları 7 Ekim'den bu yana 300 kadar Hizbullah mensubunu ve yaklaşık 80 sivilin ölümüne neden oldu.

İsrail ordusu, Lübnan'dan İsrail'e yönelik saldırılarda 18 İsrail askeri ve 10 sivilin öldüğünü açıkladı.

Lübnan'dan atılan roketler Pazartesi günü İsrail'in kuzeyinde geniş çaplı yangınlara yol açtı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum