Hollanda'dan savaşı kızıştıracak karar: Ukrayna'ya verilecek F-16'lar Rus topraklarına saldıracak

Hollanda'dan savaşı kızıştıracak karar: Ukrayna'ya verilecek F-16'lar Rus topraklarına saldıracak

Hollandalı bakan Ukrayna'ya tedarik edilecek F-16'ların Rusya topraklarındaki saldırılarda kullanılabileceğini ifade etti. F-16'ların Rusya'ya yönelik kullanılmasının bölgedeki gerilimi daha da artıracağı ifade ediliyor.

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya Hollanda tarafından tedarik edilecek F-16 savaş uçaklarının meşru müdafaa amacıyla Rusya içindeki hedefleri vurmasına itiraz etmeyeceklerini söyledi.

Prag'da NATO dışişleri bakanlarının gayrı resmi bir toplantısında konuşan Bruins Slot, "Eğer meşru müdafaa hakkınız varsa, silah kullanımı için sınır yoktur. Bu genel bir ilkedir." diye konuştu.

Bruins Slot'un yorumları, Danimarka'nın Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki askeri hedefleri vurmak için Danimarka tarafından tedarik edilecek F-16 savaş uçaklarını kullanabileceğini ve bunun "savaş kuralları dahilinde" olacağını söylemesinden bir gün sonra geldi.

Geçtiğimiz haftalarda Ukrayna, ortaklarına Batılı silahlarla Rus topraklarında saldırılara izin vermeleri çağrısında bulundu.

Pentagon 30 Mayıs'ta, bazı Amerikan haber kaynaklarının Beyaz Saray'ın Ukrayna'nın Amerikan silahlarıyla Rus topraklarını vurmasına yönelik yasağı gizlice kısmen kaldırdığını bildirmesinin ardından politikada herhangi bir değişiklik olmadığında ısrar etti.

Politico 30 Mayıs'ta adını açıklamadığı Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde Başkan Joe Biden yönetiminin Kiev'in Rusya içindeki ancak "sadece Harkiv bölgesi yakınlarındaki" hedeflere saldırmasına izin verdiğini yazdı.

Delfi'nin 6 Mayıs tarihli haberine göre Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren Vilnius'ta düzenlediği basın brifinginde Danimarka'nın yaz aylarında uçaklarını teslim etmeye başlamasının ardından Hollanda'nın da bu sonbaharda F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya teslim etmeye başlayacağını söyledi.

Daha önce Hollanda, Kiev'in Hava Kuvvetlerini güçlendirmeye çalışması nedeniyle dördüncü nesil ABD yapımı jetlerinden 24 tanesini Ukrayna'ya teslim etme taahhüdünde bulunmuştu.

Hollanda, Danimarka, Norveç ve Belçika da Ukrayna'ya onlarca F-16 savaş uçağı tedarik etme taahhüdünde bulunmuştu.

Danimarka, Hollanda ve ABD, Kiev'e F-16 savaş uçakları tedarik etmek ve Ukraynalı pilotları eğitmek üzere geçen yıl kurulan uluslararası bir koalisyona liderlik ediyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum