Hong Kong'da seçimler neden bu kadar tartışmalı?
Hong Kong bugün Çin rejimini eleştiren adayların katılımına izin verilmeyen gergin bir seçime gidiyor. Seçimlere katılımın ise düşük kalması bekleniyor.
Çin toprağı sayılmakla beraber özerk bir yönetime sahip olan Hong Kong son yıllarda yaşanan olayların ve Çin'in baskısı gölgesinde seçime gidiyor.
Pekin yönetimi, kendisine yakın gördüğü partilerin seçime girmesine izin verdiğinden Çin rejimi karşıtları seçimi boykot ediyor. Bu nedenle seçime katılımın oldukça düşük kalması bekleniyor.
Hong Kong bugün meclis seçimleri için sandık başına gidiyor. Ülkede en son gerçekleştirilen 4 Eylül 2016 seçimlerinde hem Çin rejimi taraftarları hem de Çin rejimi karşıtları yarışmıştı.
Çin'in artan baskısı Hong Kong'un özerkliğini bitirecek mi?
Fakat bu kez seçimlere sadece Çin rejimi taraftarlarının girmesine müsaade edildiğinden ve rejim muhalifleri seçimi boykot kararı aldığından 4 Eylül 2016'da yüzde 58,3 olan katılım oranının bu kez oldukça düşmesi bekleniyor.
Düşük katılımla da olsa bu seçimi de geçen seçimde olduğu gibi Çin rejiminin desteklediği 'Hong Kong'un Gelişimi için Demokratik İttifak Partisi' lideri Starry Lee'nin kazanması bekleniyor.
1997'de İngiliz sömürgesi bir finans merkeziyken Çin'e iade edilen Hong Kong Çin içerisinde ekonomik ve hukuki açıdan özerk bir statü kazanmıştı.
Son yıllarda Çin rejiminin özerkliğini kaldırmaya yönelik hamleleri Hong Kong'da geniş katılımlı protestolara neden olmuştu. Çin güvenlik güçleri bu protestoculara sert karşılık vermişti.
Hong Kong'daki krizin sebebi ne?
Seçimlere de Çin rejimini eleştiren adayların katılmasına izin verilmemesiyle Hong Kong'da bir dönemin sona erdiği, Hong Kong'un artık tamamen Pekin'in kontrolüne geçtiği değerlendirmeleri yapılıyor.
Kaynak: Mepa News