Hristiyanlar, sekülerizme 'boyun eğiyor'
Katoliklerin ruhani Lideri Papa Françis, kilise kanunlarının en sert uygulamalarından kürtajı artık rahiplerin de affedebildiği bir günah haline getirdi.
Roma Papası Franciscus pazar günü sona eren Merhamet Yılı onuruna Katolik Kilisesi papazlarına kürtaj günahını itiraf edenleri af etme yetkisi verdi. Haber Vatikan'ın basın servisi tarafından 'Rahmet ve Barış' adlı gönderide yayınlandı. Papa adına yapılan açıklamada, "Allah'ın mağfireti ve tövbe edenler arasındaki engelleri kaldırmak için ben tüm papazlarımıza kürtaj günahını affetme yetkisi verdim” denildi.
Dünya Bülteni'nin haberine göre; Papa, kürtajın masum bir hayatın sona erdirme eylemi olduğunu, ölümcül bir günah olduğunu vurguladıktan sonra "Tanrı'nın merhametine kapsamına girmeyecek hiçbir günah yoktur" açıklamasında bulundu.
2015 yılının Aralık ayına kadar Vatikan sadece piskoposlar ve baş papazlara kürtajı affetmek yetkisi tanıyordu. Merhamet Yılı onuruna Katolik Kilisesine tüm papazlarına bu izin verildiği açıklandı.
Bu yılın Şubat ayında Papa Franciscus Meksika’dan dönüş yolculuğunda kürtaj hakkında şu sert açıklamayı yapmıştı:
"Kürtaj gebelikten korunma günahı ile karıştırmayın. Kürtaj ideolojik değil, insani sorundur. Çünkü Kürtaj kötülüğün ta kendisidir. Bu mafyanın, kendisini korumak için başkalarını öldürmesine benzeyen bir suçtur. Gebelikten korunma ise daha az günahtır”.
Katolik Kilisesi öğretilerine göre kürtaj, kadınların otomatik olarak aforoz edilmesine yol açan ve sadece üst düzey din adamlarınca, başrahipler ya da episkoposlarca bağışlanabilen büyük bir günah.
BOŞANMAYI DA KOLAYLAŞTIRMIŞTI
Fransciscus geçtiğimiz yıl Katolik kilisesinin evliliklerin iptal edilmesine ilişkin 300 yıllık uygulamayı da esnetmişti.
Franciskus Papalık Nizamnamesi'nde "Motu Proprio" yani "kendi inisiyatifini" kullanarak kilise tarihinde son 300 yıldır uygulamada olan evliliklerin sonlandırılması prosedüründe yasa değişikliğine gitmişti.
Papa’nın açıkladığı yasa değişikliği, inanç eksikliği, birlikte yaşamanın kısalığı, kürtaj ve evlilik dışı ilişkiler gibi geçerli açık nedenlere dayanan evlilik sonlandırma taleplerine eskinin aksine iki değil tek rahibin bakmasına ve konuya bakan rahibin de Katolik Kilisesi'nin evrensel işlerinin idaresini sağlayan Papalık Kabinesi’nin (Roman Curia) izni gerekmeksizin, yargıç gibi tek celsede karar almasına imkan tanıyor.
JÜBİLE YILI SONA ERDİ
Papa, geçtiğimiz yılın 8 Aralık'ında başlayıp, bbu yıl 20 Kasım 2016'da son bulacağını ilan ettiği "günahları bağışlama ve bağışlanma" ile "merhamet" temalarının ön planda olacağı Jübile Yılı boyunca, kürtajdan pişmanlık duyanların daha fazla bağışlanmasını da böylece sağlamış oldu
Katolik Kilisesi öğretilerine göre kürtaj, kadınların otomatik olarak aforoz edilmesine yol açan ve sadece üst düzey din adamlarınca, başrahipler ya da episkoposlarca bağışlanabilen büyük bir günahtı.
Kutsal yıl olarak bilinen Jübile Yılı, Katolik Kilisesi’nde, belirli koşulların gerçekleştiği özel durumlarda ve her 25 yılda bir, yıl boyunca papanın inananlara özel bir endül-jans bağışlaması ve günah çıkarılan papazlara özel yetkiler verilmesi biçiminde uygulanan bir kutlama.
Jübile Yılı uygulaması, Eski Ahit’e göre Yahudilerin 50 yılda bir her işi bırakarak kölelerini azat ettikleri ve onlara miraslarını iade ettikleri jübile (İbranice yobhel, Levililer 25:8-17) benzeri bir uygulama.
İlk kez 1300’de Papa VIII. Bonifatius 100 yılda bir kutlanmak üzere Kutsal Yıl uygulamasını başlattı. 1342’de Papa VI. Clemens süreyi 50 yıla, 1470’te de Papa II. Paulus 25 yıla indirdi.
Jübile Yılı uygulaması, her 25 yılda bir yapılıyor. Ancak sonuncusu 2000 yılında gerçekleştirilmesine karşın Papa Francesco, zamanın ihtiyaçlarından dolayı "olağanüstü" bir şekilde bu yıl yapılmasına karar vermişti.