HTŞ komutanı anlattı: Rejimi devirme hazırlıklarına bir yıl önce başladık
"Rejimin müttefikleri İran ve Rusya'nın dikkati başka çatışmalarla meşgulken operasyonun başlama zamanı Kasım sonuna denk geldi."
Suriyeli muhalif grupların askeri komutanlarından biri Cuma günü The Guardian'a verdiği röportajda, grupların Pazar günü şafak vakti başkent Şam'a girmesiyle iktidarı sona eren Beşar Esed'i devirmek için bir yıldır plan yaptıklarını açıkladı.
Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) komutanı Ebu Hasan el Hamavi gazeteye yaptığı açıklamada, HTŞ'nin 2019 yılında rejim güçleri tarafından düzenlenen bir askeri operasyonda zayıflatılmasının ardından, askeri grubun “asıl sorunun savaşta birleşik komuta ve kontrol eksikliği olduğunu” fark ettiğini söyledi.
Gazeteye göre HTŞ bu hataları düzelterek geçen yıl Esed'i devirmek için hazırlıklara başladı.
Habere göre HTŞ kuzeybatı Suriye'deki kontrolünü sağlamlaştırdı, kendi güçlerini eğitti ve “kapsamlı bir askeri doktrin” geliştirdi.
Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği yeniden açılıyor
Guardian'a göre HTŞ daha sonra, son altı yıldır Esed'in kontrolünde olan güney Suriye'deki muhalif savaşçıları bir araya getirerek “birleşik bir operasyon odası” oluşturmaya çalıştı.
HTŞ'nin liderliğini yaptığı operasyon odası Esed'e karşı güneyden başlatılacak saldırıyı kuzeyden ilerleyen güçlerle birlikte yönetebilecek 25 muhalif grubu Esed'in kalesi olan başkent Şam'da bir araya getirdi.
Rejimin müttefikleri İran ve Rusya'nın dikkati başka çatışmalarla meşgulken operasyonun başlama zamanı Kasım sonuna denk geldi.
Pazar günü şafak vakti, Suriyeli gruplar Halep, Hama ve Humus'u ele geçirdikten sonra büyük bir zaferle Şam'a girerek Esed'i ülkeden kaçmaya zorladı ve ailesinin elli yıllık diktatörlüğüne son verdi.
El Hamavi, “Tarihi örneklerle desteklenen bir motivasyonumuz vardı” dedi ve ekledi: "Halep düşmeden Şam düşemez."
“Suriye devrimci güçleri kuzeyde yoğunlaşmıştı ve Halep kurtarıldıktan sonra güneye, Şam'a doğru ilerleyebileceğimizi düşündük.”
Plan ayrıca Tahran ve Moskova'nın Esed rejimine sağladığı gelişmiş silahlara karşı koymak için daha iyi silahlar geliştirmeyi de içeriyordu.
“Menzil ve dayanıklılığa odaklanarak keşif, saldırı ve kamikaze dronlarına ihtiyacımız vardı” diyen El Hamavi, dronların üretimine 2019'un başlarında başlandığını sözlerine ekledi.
El Hamavi, isabetliliği ve gücüyle öne çıkan patlayıcı atabilen ya da “kamikaze” amaçlı insansız hava araçlarına dikkat çekti.
Haberde HTŞ tarafından geliştirilen bazı insansız hava araçlarının ilk kez son saldırıda Esed rejimine karşı kullanıldığı ifade edildi. Söz konusu saldırılarda çok sayıda askeri araç ve asker etkisiz hale getirildi.
Hakan Fidan Suriye'de yaşanan son sürecin detaylarını anlattı
Ebu Muhammed Cevlani (Ahmed el Şara) liderliğindeki güçler geçen hafta başında iktidara geldiğinden beri dini azınlıklara ve diğer ülke yönetimlerine güven vermeye çalıştı.
El Hamavi, “Suriye'deki azınlıkların vatanın bir parçası olduğunu ve diğer Suriye vatandaşları gibi ritüellerini, öğretilerini ve ibadetlerini yerine getirme hakkına sahip olduklarını vurguluyoruz” dedi.
“Rejim bölünme tohumları ekti ve biz mümkün olduğunca bu bölünmeler arasında köprü kurmaya çalışıyoruz”
Kaynak: Mepa News