Hükümetin düştüğü Fransa'da son durum ne?

Hükümetin düştüğü Fransa'da son durum ne?

Cumhurbaşkanı olarak Macron, Barnier'nin istifasından anayasa gereği etkilenmiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Michel Barnier'nin güvensizlik oylamasıyla görevden alınmasından bir gün sonra Perşembe akşamı ulusa seslenecek.

Barnier'nin Perşembe sabahı istifasını sunmasından önce yeni başbakan için Savunma Bakanı Sébastien Lecornu, İçişleri Bakanı Bruno Retailleau ve merkezci eski cumhurbaşkanı adayı François Bayrou gibi isimler geçiyordu.

Ancak parlamentodaki büyük gruplardan biri tarafından hemen reddedilmeyecek bir isim bulmak, tıpkı eski Başbakan Gabriel Attal'ın iki ay boyunca vekil olarak kaldığı yaz aylarında olduğu gibi biraz zaman alabilir.

Barnier'den bu süre zarfında görevde kalması istenebilir.

Barnier'in hükümeti, Macron tarafından atanmasından sadece üç ay sonra, milletvekillerinin ezici bir çoğunlukla kendisine karşı verilen önergeyi desteklemesinin ardından çöktü.

Çarşamba gecesi yapılan oylamada 60 yılı aşkın bir süredir ilk kez bir Fransız hükümeti parlamento tarafından düşürülmüş oldu.

Marine Le Pen'in aşırı sağı ve solcu Yeni Halk Cephesi, eski Brexit müzakerecisinin özel yetkiler kullanarak bütçeyi oylama yapılmadan kabul ettirmesinin ardından Barnier hükümetini düşürmek için birleşti.

Önergeye destek veren toplam 331 oy, önergenin kabul edilmesi için gereken 288 oydan çok daha fazlaydı.

Barnier şimdi hükümetinin istifasını sunmak zorunda kalırken, düşüşünü tetikleyen bütçe de otomatik olarak geri çekildi.

Cumhurbaşkanı olarak Macron, Barnier'nin istifasından anayasal olarak etkilenmiyor.

Ancak pek çok muhalif siyasetçi Macron'u istifaya zorlamak ve erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesini istemek konusunda giderek daha açık davranıyor.

Parlamento seçimlerinde en çok sandalyeyi kazanan sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) daha önce Macron'un kendi adayı yerine merkezci Barnier 'i başbakan olarak atama kararını eleştirmişti.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe (RN) ile birlikte Barnier'nin bütçe açığını 60 milyar Avro (49 milyar Sterlin) azaltmayı içeren bütçesini kabul edilemez bulmuştu.

RN lideri Marine Le Pen, bütçenin “Fransızlar için zehirli” olduğunu söyledi.

Barnier oylama öncesinde Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada kendisini görevden almanın ülkenin mali sorunlarını çözmeyeceğini söyledi.

“Bir hakikat ve sorumluluk noktasına ulaştık” diyen Barnier, "borcumuzun gerçekliğine bakmamız gerekiyor"diye ekledi.

Çarşamba günü Fransız yayın kuruluşu TF1'e verdiği bir mülakatta Le Pen, Barnier'i görevden almaktan başka çözüm olmadığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı'ndan beklentileri sorulduğunda ise şu yanıtı verdi: “Emmanuel Macron'un istifasını istemiyorum.”

Ancak müttefiklerinin birçoğu giderek daha açık bir şekilde Macron'u istifaya zorlayabileceklerini umuyor.

RN danışmanı Philippe Olivier Le Monde'a verdiği demeçte cumhurbaşkanının “gömleği açık ve boynunda bir iple bir sonraki [parlamento] feshine kadar ilerleyen düşmüş bir cumhuriyetçi hükümdar” olduğunu söyledi.

Temmuz ayına kadar yeni parlamento seçimleri yapılamayacağından, hiçbir grubun çoğunluğu elde edemediği Meclis'teki mevcut tıkanıklık devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.