Husiler ateşkes konusunda İran'la karşı karşıya geldi

Husiler ateşkes konusunda İran'la karşı karşıya geldi

Yemen'de ülkenin en kalabalık bölgelerini kontrol eden Husiler gemiye yönelik saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler misyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yemen'deki İran'a bağlı Husi grubunun, Kızıldeniz'de hasar gören Yunan bandıralı ham petrol tankeri Sounion'a römorkör ve kurtarma gemilerinin ulaşabilmesi için geçici bir ateşkesi kabul ettiğini duyurdu.

İran'ın BM misyonundan yapılan açıklamada, “Bazı ülkeler Ensarullah'a (Husiler) ulaşarak römorkör ve kurtarma gemilerinin olay bölgesine girmesi için geçici ateşkes talebinde bulundu” denildi.

Açıklamada, “İnsani ve çevresel kaygıları göz önünde bulunduran Ensarullah bu talebi kabul etti.” ifadelerine de yer verildi.

Ancak Yemen'deki Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam Reuters'a yaptığı açıklamada geçici bir ateşkes olmadığını ve grubun Sounion adlı petrol tankerinin çekilmesine ancak uluslararası tarafların kendileriyle temasa geçmesinin ardından izin verdiğini söyledi.

Sounion geçen hafta Yemen'in liman kenti Hudeyde açıklarında Husilerin hedefi olmuştu. Pentagon sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada geminin Kızıldeniz'de "hala yanmakta olduğunu ve şu anda petrol sızdırıyor gibi göründüğünü" söyledi.

Yemen'de ülkenin en kalabalık bölgelerini kontrol eden Husiler gemiye yönelik saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Husiler, 7 Ekim'den bu yana "Hamas ve Filistinlilerle dayanışma için" gemilere saldırılar gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Pentagon Sözcüsü Hava Kuvvetleri Tümgenerali Patrick Ryder Salı günü yaptığı açıklamada üçüncü bir tarafın Sounion'u kurtarmak için iki römorkör göndermeye çalıştığını ancak Husilerin onları saldırmakla tehdit ettiğini ileri sürdü.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum